Gezinnen praten (te) weinig over geld

In de meeste gezinnen in ons land wordt niet vaak direct met kinderen gesproken over geld. Bijna twee derde van de ouders doet dit slechts één of enkele keren per jaar. Tegelijkertijd nemen kinderen (onbewust) financieel gedrag over van hun ouders.


Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Wijzer in geldzaken, een platform dat de financiële fitheid van Nederlanders wil bevorderen en waar ook het Verbond van Verzekeraars bij is aangesloten. Het platform organiseert van 22 tot en met 26 maart voor de tiende keer de Week van het geld. Doel is om kinderen, ongeacht hun thuissituatie, de middelen te geven zélf verstandige keuzes te maken.

Zo ouder, zo kind
Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderen vaak dezelfde mening over geld hebben als hun ouders. Als ouders vinden dat geld ervoor is om uit te geven, dan vindt ruim de helft van hun kinderen dat ook (53%).
En als het gaat om gedrag, nemen kinderen vaak het voorbeeld van thuis over. Als ouders het lenen van een klein geldbedrag bijvoorbeeld prima vinden (66%) dan vinden hun kinderen dat ook (89%).

Sparen
Zowel jongeren als hun ouders hebben door de coronacrisis minder geld uitgegeven, waardoor ze hebben kunnen sparen. Ouders bespaarden vaak geld doordat ze niet uit eten konden (82%) of konden winkelen in de stad (82%), terwijl jongeren minder geld uitgaven aan ‘snacks en eten met vrienden’ (47%) en ‘eten of drinken halen in de supermarkt’ (41%).
Ongeveer de helft van ouders (55%) en jongeren (52%) hebben het bespaarde geld weggezet op een spaarrekening of in de spaarpot gestopt.

Ruzie over geld
Maar er zijn ook gezinnen met geldzorgen. Bijna de helft van de ouders zegt zich wel eens zorgen te maken over geld. En als kinderen wordt gevraagd waaraan ze merken dat hun ouders geldzorgen hebben, zegt de helft (51%) dit te weten, omdat ze hun ouders erover horen praten of doordat ze ‘ruzie maken’. Een van de kinderen merkt op dat “we soms een week goedkoper eten” en weer een ander zegt: “Soms begint mijn moeder erover dat als mijn vader lang geen baan heeft we zuiniger moeten leven.”

Over de Week van het geld
Wijzer in geldzaken organiseert dit jaar de 10e editie van de Week van het geld. Het thema is ‘Goed omgaan met geld is goud waard’. Voor het eerst vinden de activiteiten vooral online plaats. Vanuit de Studio Week van het geld presenteert Kim-Lian van der Meij elke dag een journaal, met onder meer een miniserie over een verborgen schat.