Goed verzekerd? Doe de polischeck!

Ben je verhuisd of getrouwd? Of heb je net een kindje gekregen? Dat is vast een hele verandering voor je dagelijkse leven. En dan zijn er ook nog gevolgen waar je misschien niet meteen aan denkt. Vergeet je verzekeringen bijvoorbeeld niet. Jaarlijks checken loont.

Door je polissen jaarlijks te checken, kun je voorkomen dat je een verzekering bent vergeten. Tegelijk kun je mogelijk besparen doordat je ontdekt dat je een onnodige verzekering hebt. Maar waar let je op tijdens dat checken? Het Verbond maakte een handige checklist: de polischeck.

 

1. De risico’s waartegen ik me heb verzekerd, passen nog bij mijn situatie 

Heb je een nieuwe – dure – hobby? Of is jullie keuken vernieuwd? Dan is de kans groot dat de waarde van je bezit is toegenomen. En als je kleiner bent gaan wonen, kan de waarde juist zijn afgenomen. Check of de verzekerde waarde op de polis nog steeds klopt.

2. In mijn gezin is de afgelopen jaren niets veranderd

Trouwen, samenwonen, kinderen krijgen of scheiden. Het heeft allemaal gevolgen voor je verzekeringen en de premie. Als je met z’n tweeën in plaats van in je eentje in een huis woont, zullen er immers ook meer spullen in staan. Verandert er iets in je gezinssamenstelling? Controleer dan ook je polissen.

3. Ik weet hoe ik het in de toekomst wil

We denken niet graag na over de risico’s die we in de toekomst kunnen lopen. Denk aan je baan verliezen of een ongeluk krijgen. Sta eens wat langer stil bij hoe je het geregeld wilt hebben.

4. Ik weet hoe mijn nabestaanden het willen

Weet je wat de financiële situatie van je nabestaanden is als jij overlijdt? Hoe heb je bijvoorbeeld de begrafenis geregeld en hoe zit het met je overlijdensrisicoverzekering? Misschien heb je inmiddels genoeg gespaard om het verlies aan inkomen op te vangen. Of juist niet.

5. De hoogte van mijn eigen risico is goed

Verzekeringen hebben soms een eigen risico. Meestal kun je het bedrag zelf kiezen. Met een hoger risico betaal je vaak een lagere premie. Kijk wat voor jou het beste is.

6. Ik ben niet dubbel verzekerd

Als je je verzekeringen bij verschillende verzekeraars hebt ondergebracht, kan het gebeuren dat twee verzekeringen dezelfde dekking bieden. Ga er eens voor zitten en kijk of je dubbel bent verzekerd.

7. Ik heb mogelijkheden van een collectief contract onderzocht

Vaak biedt een collectieve zorgverzekering voordelen. Check of je een collectieve verzekering kunt afsluiten  via je werk of sportvereniging.

8. Ik betaal een goede premie voor mijn verzekering

Verzekeraars concurreren met elkaar. Vergelijken kan dus besparingen opleveren. Kijk wel goed of de dekking die je krijgt, past bij je wensen. Soms kun je premie besparen door je verzekeringen onder te brengen in één pakket bij één verzekeraar. Dan krijg je pakketkorting.

9. Ik heb mijn verzekeraar een beter aanbod gevraagd

Misschien zie je bij een andere verzekeraar een beter aanbod. Vraag dan je eigen verzekeraar of adviseur of hij je ook een soortgelijk aanbod of nog beter kan doen.

10. Ik ben tevreden met de betalingstermijnen

Het betalen van de jaarpremies van de verschillende verzekeringen kan soms slecht uitkomen. Vraag je verzekeraar of je gespreid mag betalen, bijvoorbeeld per maand. Vraag ook of daar extra kosten aan zijn verbonden. Lukt het niet de premie te betalen, neem dan op tijd contact op met je verzekeraar.