Goed voorbereid de weg op

Ga je deze kerstvakantie met de auto op wintersport? Of blijf je thuis, maar moet je ’s avonds de deur uit? Zorg in beide gevallen dat je goed voorbereid de weg op gaat. Uit onderzoek van ANWB Autoverzekering blijkt namelijk dat zeven op de tien mensen wel eens onzeker is op de weg. Mannen maken zich vooral zorgen over verkeersregels in het buitenland. Vrouwen zijn vaak niet op hun gemak in het donker.

Auto’s zijn met steeds meer technische snufjes uitgerust om het rijgemak en de veiligheid te vergroten. Toch voelen zeven op de tien Nederlanders zich wel eens onzeker in de auto. Zelfs als ze al jarenlange rijervaring hebben. Het onderzoek van ANWB Autoverzekering laat zien dat onzekerheden in elke leeftijdscategorie evenveel voorkomen.

Mannen versus vrouwen

Mannen zijn vooral onzeker over hun rijkennis, zoals verkeersregels in het buitenland en de toegestane snelheid op de snelweg. Vrouwen worden onrustig als het gaat om hun rijvaardigheden, zoals rijden in het donker en de ‘bijzondere verrichtingen’ (denk aan de hellingproef en achteruit inparkeren).

Plan je reis

Uit het onderzoek blijkt dat ruim tachtig procent van de autorijders wel eens te maken heeft gehad met schade aan de auto. Of dat komt door onzekerheid, is niet bekend, maar de verwachting is wel dat onzekerheid leidt tot onzeker gedrag en dus tot meer ongelukken. Daarom is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Ga je deze kerstvakantie naar Oostenrijk voor een skivakantie? Verdiep je dan van tevoren even in de verkeersregels, zodat je ter plekke niet in de stress schiet. Voel je je niet prettig bij rijden in het donker? Plan je reis dan zo dat je een route over donkere (afgelegen) wegen zoveel mogelijk vermijdt.