Gratis telefoonnummer voor mensen met geldzorgen

Het telefoonnummer 0800-8115 is vanaf vandaag landelijk bereikbaar voor mensen met geldzorgen. Medewerkers van 0800-8115 brengen deze mensen in contact met lokale hulp. Het nummer is gratis en kan anoniem worden gebeld.

Afgelopen zomer is het nummer 0800-8115 uitgebreid getest in Den Haag, Deventer en Zwolle. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) merkte toen dat mensen met geldzorgen niet weten welke hulp mogelijk is. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden voor het oplossen van schulden. Denk aan hulp van vrijwilligersorganisaties, online tools, betalingsregelingen bij de bank/verzekeraar of gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook merkte de NSR dat het voor mensen lastig is om een eerste stap te durven zetten. Annelies (25): “Ik heb de chat van 0800-8115 gebruikt om het juiste nummer voor schuldhulpverlening te krijgen in mijn gemeente. Ik kwam er zelf niet uit. Volgende week heb ik mijn eerste afspraak.”

1,4 miljoen huishoudens
Volgens Hans van der Meulen, algemeen directeur Kredietbank Nederland, weten veel mensen de weg naar de schuldhulpverlening niet te vinden. “Ondanks alle inspanningen van de overheid, neemt de schuldenproblematiek in ons land nog steeds toe. Naar schatting zijn er nu 1,4 miljoen huishoudens met financiële zorgen.”

Schuldhulproute
Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen met hun geldzorgen. Daarom werkt de Nederlandse Schuldhulproute – samen met onder meer gemeenten, het bedrijfsleven, verzekeraars en schuldhulporganisaties – aan één centrale schuldhulproute. Deze route verwijst naar gepaste hulp bij beginnende geldzorgen, maar ook bij diepe schulden. Op Geldfit.nl kun je een test doen om te kijken hoe je er zelf financieel voor staat. Liever bellen? 0800-8115.