Helft jonge automobilisten kan niet van smartphone afblijven

De helft van de jongeren in de leeftijdscategorie 17 tot 34 jaar gebruikt de smartphone in de auto. Dit terwijl ze zich er bijna allemaal (84 procent) van bewust zijn dat dit levensgevaarlijk is. Dat blijkt uit onderzoek door GfK in opdracht van verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert en Allsecur autoverzekeringen.

Het onderzoek is online uitgevoerd onder een steekproef van bestuurders in het bezit van een smartphone. Ander resultaat is dat bijna alle jongeren (94 procent) het onacceptabel vinden als buschauffeurs de smartphone zouden gebruiken tijdens het rijden. Opvallend, want de helft van deze jongeren gebruikt de smartphone zelf wél tijdens het autorijden.

Afleiding rol bij ongelukken

Ruim een derde van de jongeren (31 procent) zegt tijdens het autorijden afgeleid te worden door de smartphone. Een belangrijk gegeven gezien de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat dat bij 5 tot 25 procent van de auto-ongevallen afleiding een rol speelt. Als oplossing zien de ondervraagden het belonen van bestuurders die hun smartphone niet gebruiken. Ook stellen zij strengere handhaving voor.