Hoe voorkom je inbraak tijdens je vakantie?

Zul je net zien: zit je lekker op het strand in een zonnig oord, krijg je een telefoontje uit Nederland dat er is ingebroken. ‘Dat gebeurt mij niet’, denk je nu. Maar, uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraak Preventie blijkt dat in 2021 maar liefst 23.500 inbraken (of pogingen) zijn gedaan. Daar komt bij dat deze zomer meer dan 80 procent van de Nederlanders vakantieplannen heeft, tegenover 70 procent in 2021 (bron: NOS.nl). Om het aantal inbraken deze zomer te beperken, hieronder zeven tips om je huis en bezittingen veilig te stellen.

1. Check ramen en deuren

De makkelijkste manier voor inbrekers om binnen te komen, is via ramen en deuren die niet goed zijn afgesloten. Via inbraakmislukt.nl kun je checken of ze goed beveiligd zijn. Blijkt nou dat je aan vervanging toe bent, dan is de investering in cilindertrekbeveiliging (circa 70 euro) of raamboompjes op de ramen (circa 50 euro) het meer dan waard.

 

2. Laat de lampen aan op afstand

Nou bedoelen we niet dat je drie weken je lampen moet laten branden (hallo, energierekening). Waar het wél om gaat: een tijdschakelaar die je met een app, dus op afstand, kunt bedienen. Als je de lichten kunt aan- en uitschakelen op ‘normale’ tijden, lijkt het net alsof je gewoon thuis bent. Extra tip: laat de slaapkamerlamp een kwartiertje langer branden dan de rest.

 

3. Sterke sloten

Goed beveiligde deuren worden vaker overgeslagen door inbrekers. In Nederland hebben we wat dat betreft nog veel winst te behalen. Uit onderzoek onder 587 huishoudens door heel het land blijkt dat slechts 30% van de achterdeuren en 37% van de voordeuren is voorzien van een inbraakwerend slot of beslag. Inbrekers kunnen makkelijk naar binnen door ‘cilindertrekken’. Via inbraakmislukt.nl vind je de juiste oplossing voor jouw slot, bijvoorbeeld beslag met cilindertrekbeveiliging.

 

4. Verander je dag- en nachtritme (of doe alsof)

Nu is het niet de bedoeling dat je nog voor je vakantie een jetlag krijgt, maar verander het ritme waarin je je gordijnen open en dicht doet. Begin een paar weken voor je vertrekt: doe je gordijnen bijvoorbeeld ’s morgens eens niet open, of sluit ze ’s avonds maar half. Zo kan een inbreker wel naar binnen kijken, maar heeft hij geen zicht op de hele kamer.

 

5. Ontvang geen post

Vraag de buren of ze je post willen bijhouden. Ook kun je een nee/nee-reclamesticker op de bus plakken, of deze afsluiten met tape. Wat je ook doet: zorg dat een inbreker geen opgestapelde post ziet liggen. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken zegt hierover: “Als je (als inbreker) naar de voordeur loopt en vervolgens stapels folders en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen, is het toch vrij duidelijk dat er niemand thuis is?”

 

6. Word vrienden met de buren

Vraag een van je buren (misschien dezelfde die je post ophaalt?) om een oogje in het zeil te houden. Niet alleen om de post te doen, maar ook om nu en dan wat spullen te verplaatsen of een kopje op het aanrecht of de tafel te zetten.

 

7. Houd het mysterieus

Natuurlijk wil je aan iedereen laten zien hoe mooi je vakantieomgeving is, en hoe geweldig het eten smaakt. Toch is het beter om dit niet op social media te zetten. Een alternatief (voor iedereen die écht niet zonder kan): via privacy-settings kun je instellen welke goede vrienden je berichten mogen zien. Zo blijven ze verborgen voor de rest en weet niet iedereen dat je weg bent.

 

Fijne vakantie!

Meer weten? Kijk op www.inbraakmislukt.nl.