Huiseigenaren met betaalpauze behouden renteaftrek

Klanten met een annuïteiten- of lineaire hypotheek die vanwege de coronacrisis met hun hypotheekverstrekker een betaalpauze hebben afgesproken, krijgen meer tijd om de gemiste termijnen terug te betalen zonder hun recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën dat hij op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars deze ruimte wil bieden via een beleidsbesluit.

Verplichte aflossing
Sinds 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypotheken dat huiseigenaren hun hypotheek in dertig jaar moeten aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. De huidige fiscale regels verplichten huiseigenaren dat zij een in 2020 opgelopen achterstand in de aflossing uiterlijk op 31 december 2021 moeten hebben ingehaald. Door de fiscale regels aan te passen, mag een hypotheekverstrekker een langere terugbetaaltijd afspreken die daardoor beter aansluit bij de persoonlijke mogelijkheden van de klant. Dit kan tot maximaal de nog resterende looptijd van de hypotheek. Het beleidsbesluit geldt voor klanten die zich tussen 12 maart en 30 juni 2020 melden bij hun kredietverstrekker en een betaalpauze overeenkomen van maximaal zes maanden.

Hypotheekverstrekkers bieden helpende hand
Hypotheekverstrekkers (zoals banken en verzekeraars) zetten alles op alles om hun klanten zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen. Consumenten die door wegvallende inkomsten tijdelijk minder financiële ruimte hebben om de hypotheeklasten te betalen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun hypotheekverstrekker. Zij bieden verschillende mogelijkheden, waaronder betaalpauzes, om klanten te helpen. Het gaat daarbij altijd om maatwerk zodat voor elke klantsituatie de best passende oplossing wordt geboden. Inmiddels hebben ongeveer 14.000 klanten een betaalpauze gekregen voor de maandelijkse lasten van hun hypotheek.