Inbraken en branden in Nederland blijft dalen

In 2013 waren er gemiddeld 3.500 inbraakclaims. In 2014 is dat aantal gedaald naar 2.900. Die daling geldt ook voor het aantal brandschades: in 2013 kwamen er gemiddeld zo’n 315 per dag binnen. In 2014 is dat gedaald naar 274 per dag. Opvallend: het Politiekeurmerk Veilig Wonen blijkt effectief. Wie een keurmerk heeft, loopt ruim 30 procent minder kans op inbraak en brand.

Dit blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken en de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars op 8 oktober uitbracht.

Meeste inbraken in Brabant, minste in Groningen

Hoewel het aantal inbraakclaims relatief daalde, hebben inwoners van Noord-Brabant nog altijd de meeste kans op diefstal thuis. Per 1.000 huishoudens kwamen er gemiddeld zo’n 5,4 claims binnen. Groningen is de veiligste provincie: daar kwamen per 1.000 gemiddeld ‘slechts’ 1,65 claims binnen.

Het Verbond van Verzekeraars is tevreden met de dalende trend, maar blijft hameren op alertheid. Vooral nu de ‘r’ weer in maand is: inbrekers blijken het meest actief tijdens de donkere maanden.

Brand in 1 op 76 woningen, brandkans op platteland hoger

Ook het aantal brandclaims daalde. Vorig jaar waren iets meer dan 100.000 huishoudens de dupe van een kleine of grote brand in hun woning (1 op 76). Het risico daalde in alle provincies, maar de brandkans bleef in Overijssel, Limburg en Brabant het grootst.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Uit de cijfers blijkt verder dat woningen met een Politiekeurmerk 30 procent minder kans hebben op een inbraak, en zelfs 36 procent minder kans op brand.

Meer weten over het Politiekeurmerk Veilig Wonen, en hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk de website!