Jouw huis een favoriete ‘vakantiebestemming’?

Koffer ingepakt: check! Gas uit: check! Paspoort: check! Je huis inbraakproof: eeeeh … Terwijl er in de zomerperiode zo’n 15.000 keer wordt ingebroken. Dat lijkt misschien niet veel, maar je zal toch maar thuiskomen en je huis is overhoop gehaald door inbrekers. Dan is het vakantiegevoel snel verdwenen.

De vakantieperiode is een prachtige gelegenheid voor dieven. Ook ’s nachts is dan immers niemand thuis. Met een beetje aandacht kun je dit gelukkig voorkomen. Gebruik de tips van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken en voorkom dat jouw huis de favoriete vakantiebestemming van dieven wordt …

Acht tips

  1. Doe de InbraakPreventieCheck op www.inbraakmislukt.nl. Je ziet daar foto’s van het beslag op voor- en achterdeur en ramen. Met de simpele check weet je meteen of je het goed voor elkaar hebt, of dat een inbreker jouw huis binnen 1 minuut binnen is. Je krijgt gericht advies over hoe je huis beter te beveiligen. Onderzoek geeft aan dat ongeveer 70% van alle achterdeuren voorzien is van slecht hang- en sluitwerk.
  2. Breng nog voor je weggaat het nieuwe slot of de anti-inbraakstrip aan, of laat dit door de dhz-zaak doen. Vaak zijn hier geen hoge kosten aan verbonden.
  3. Plaats tijdens de vakantie een extra auto (van jezelf of de buren) op de oprit.
  4. Laat een bewoonde indruk achter, dus zet een paar kopjes, een bordje met bestek op het aanrecht. Laat wat rommel, zoals een boek, oude sleutels en een enveloppe op de woonkamertafel liggen. Tijdschakelaars op enkele lampen werken simpel en effectief. Zo denkt de inbreker dat er nog steeds iemand in huis is.
  5. Vraag of iemand regelmatig de post wil weghalen uit de brievenbus of in de hal, zeker als de voordeur een raam heeft. Zo voorkom je dat een inbreker ziet dat er niemand thuis is.
  6. Zorg dat juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht worden opgeborgen; liefst in een kluis. Vaak haalt de inbreker je hele slaapkamer overhoop, omdat hij weet dat de kostbaarheden daar vaak verstopt zijn in een stapeltje kleding of een lade. Treft de inbreker een goede kluis aan, dan stopt hij zijn zoektocht meestal snel.
  7. Vraag (bij langere afwezigheid) een tijdelijke bewoner in huis.
  8. Zet je vakantieplannen en -belevenissen niet meteen op social media als die voor iedereen in te zien zijn.