Kies zelf voor je pensioen

Kies zelf je pensioen

Het verantwoordelijkheidsgevoel dat mensen hebben voor hun eigen pensioen is in tien jaar tijd gedaald. In 2011 gaf een meerderheid (54 procent) van de beroepsbevolking nog aan vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor voldoende pensioen, nu is dat nog maar één op de drie (34 procent). Die laatsten vinden dat de verantwoordelijkheid vooral bij anderen ligt. Denk aan het pensioenfonds, de verzekeraar of de overheid.


Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, dat is uitgevoerd in het kader van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen (2, 3 en 4 november) kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen. Het thema van 2021 is dan ook: Later goed geregeld? Check het nu!

Eigen keuzes
Pensioenexpert en hoogleraar Marike Knoef noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘opvallend’. Zeker in het licht van het nieuwe pensioenstelsel, waarin veel mensen meer mogelijkheden krijgen om eigen keuzes te maken. “Maar als je je niet verantwoordelijk voelt, verdiep je je waarschijnlijk ook minder snel in je pensioen,” aldus Knoef. Ze vindt het noodzakelijk dat mensen weten “waar ze een eigen keuze hebben en hoe ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen”.
Wijzer in geldzaken wil mensen stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de online tool ‘Later goed geregeld’ op Pensioen3daagse.nl krijg je in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van je opgebouwde pensioen en tips aangereikt die aansluiten op jouw situatie.

Over de Pensioen3daagse
De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer via presentaties en pensioenlunches. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren (flits)webinars. Kijk op de website van de Pensioen3daagse voor het overzicht met activiteiten.