Leaserijders rijden meer schade op zaterdag

Heb je een auto van de zaak? Dan kun je op zaterdag de auto maar beter laten staan. Leaserijders melden op zaterdag namelijk de meeste schadegevallen en ongelukken. Opvallend, want voor particuliere autobezitters is zaterdag juist een van de dagen waarop de minste schade wordt gereden.

De cijfers komen uit onderzoek van Business Lease Nederland. De leasemaatschappij berekende dat een op de vijf ongelukken met een leaseauto op zaterdag gebeurt. Dat zou komen omdat er dan relatief meer mensen met minder rijervaring op de weg zijn. Ook rijden leaserijders dan andere – en dus nieuwe – trajecten dan gebruikelijk en vinden er tijdens het boodschappen doen kleine schadegevallen plaats op de parkeerplaats.

Voor particulieren lijkt zaterdag juist een van de veilige dagen te zijn: twaalf procent van de aanrijdingen vindt op zaterdag plaats, tegenover zo’n zestien procent op een doordeweekse dag. Vraag is nu: hoe komt dat? Zou het kunnen dat leaserijders hun auto op zaterdag wat vaker uitlenen aan partners of vrienden? Dat blijft gissen. Maar over een ding is wel duidelijkheid: wil je geen schade, ga dan op zondag op pad. Uit beide analyses blijkt namelijk dat op zondag de minste aanrijdingen plaatsvinden.