Lekker gevaren? Leg je boot daarna goed vast!
Vorst, zinken en diefstal veroorzaken de grootste schade aan pleziervaartuigen. Diefstal van een boot zorgt gemiddeld maar liefst voor 8.560 euro aan schade. Dat komt mede doordat gestolen boten nauwelijks worden teruggevonden: van de 1200 gestolen pleziervaartuigen komt 5 procent terug. Leg je boot dus goed vast, na een lekker tochtje op de plas!
De schadecijfers zijn uitgezocht door CED, de grootste schadespecialist van Europa, die namens veel verzekeringsmaatschappijen schades behandelt, beoordeelt, onderzoekt en herstelt. Uit die cijfers blijkt ook dat buitenboordmotoren in trek zijn bij dieven. Jaarlijks worden er 2100 gestolen, en slechts 1 procent komt weer terug bij de rechtmatige eigenaar. De meeste schade wordt gemeld in juli en augustus. Best logisch, want in deze maanden wordt ook het meest gevaren.
Voorkom diefstal
Hoewel diefstal vaak niet wordt opgelost, kun je als booteigenaar wel veel doen om diefstal te voorkomen. Een greep uit de tips van CED:
- Kies voor een slot met een keurmerk.
- Bekijk je verzekeringspolis: ook verzekeraars stellen soms eisen aan het soort slot.
- Koop indien mogelijk een aanvullend slot voor de buitenboordmotor.
- Toch gestolen? Zorg dat je je boot goed kunt omschrijven – maak foto’s of onthoud specifieke kenmerken. Dan kan de politie goed aan de slag.
Meer weten? Lees het persbericht van CED waarin je ook alle cijfers kunt vinden.