Lentestorm zorgt voor veel schade

De ‘lentestorm’ die op 31 maart over Nederland raasde, heeft voor een kleine tien miljoen euro schade aangericht aan huizen, bedrijven, schuren en tuinen. Dat blijkt uit een schatting van het Verbond van Verzekeraars.

De hevige wind zorgde in grote delen van het land voor omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen, losliggende dakplaten en rondvliegende takken en puin. Door de vele regen kwam daar nog waterschade bij. Vooral het Noorden had het flink te verduren, maar ook in de kustregio’s en Midden-Nederland is veel schade gemeld. De lentestorm is daarmee de tweede ‘miljoenenstorm’ van 2015: het tweede weekend van januari stormde het ook en bedroeg de geschatte schade aan huizen en bedrijven ook enkele miljoenen (schade aan voertuigen is niet in dat bedrag meegenomen).

Schadeclaims

Verzekeraars hebben extra personeel ingezet om de duizenden claims snel af te handelen. Als je schade hebt aan je dak of schuur door omgevallen bomen of rondvliegende takken, is dat doorgaans gedekt op je inboedel- of opstalverzekering. Heb je ook last van waterschade? Dan hangt het van een aantal zaken af of de schade ook gedekt is. Allereerst van de manier waarop water het huis is binnengekomen. Is dat via het dak of door kieren, dan is de schade gedekte op de woonhuisverzekering. Maar is er bijvoorbeeld een put overstroomd en stroomt het water je huis in, dan heb je een uitgebreidere verzekering nodig. Als de schade is veroorzaakt door slecht onderhoud – bijvoorbeeld bladeren in de dakgoot – krijg je meestal geen vergoeding.

Lees meer over waterschade.