Let op met laden!

Het lijkt zo handig. Je telefoon opladen, terwijl je slaapt. Toch kun je dat maar beter niet doen. Uit cijfers van de brandweer blijkt dat er in 2016 bij fatale woningbranden 47 doden zijn gevallen. En een van de belangrijkste oorzaken van een woningbrand heeft te maken met die elektrische apparaten.

Volgens de brandweer bestaat de top vijf van brandoorzaken uit koken, stoken, roken, elektra en elektrische apparaten. De brandweer adviseert daarom om je telefoon, tablet of andere apparatuur alleen op te laden als je thuis bent, en wakker. Dan kun je ook het zogenoemde ‘overladen’ voorkomen. Als je telefoon is opgeladen, is het verstandig om meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

 

Vlam in de pan

Ander advies van de brandweer om brand te voorkomen, is om stekkerdozen niet zomaar met elkaar te verbinden. En als je gaat koken, moet je uiteraard brandbare materialen (denk aan je pannenlappen) zoveel mogelijk uit de buurt van de kookbron houden. Probeer wel om een passend deksel bij de hand te houden zodat je bij een vlam in de pan de brand meteen kunt doven.
Wil je meer tips om brand te voorkomen? Kijk dan verder op deze site (Hoe voorkom je brand?) of op de site van de brandweer.