Autorijden

Maarten (24) is in zijn nopjes. Zijn eerste eigen auto! Hij heeft weken gezocht naar hét perfecte model voor dé perfecte prijs. “Het uitzoeken is ontzettend leuk, maar ook veel uitzoekwerk. Het kost natuurlijk wel wat! Niet alleen de auto zelf, ook alle verzekeringen en belastingen eromheen … Belangrijk om dat goed uit te zoeken. Ik heb geen zin om voor vervelende verrassingen te komen staan.”

Maarten is zich er goed van bewust dat je met van alles te maken krijgt als je een auto koopt. Zodra je een kenteken op je naam laat zetten, ben je verplicht je te verzekeren voor eventuele schade die je aan anderen toebrengt.

Een auto verzekeren

Hopen dat die schade er nooit van komt, natuurlijk. Maar het is wel belangrijk om je te verzekeren. De bedragen bij verkeersschades kunnen namelijk behoorlijk oplopen … “Om weer even terug te komen op die vervelende verrassingen: twee jaar geleden kreeg een goede vriend van me een botsing. Met hem was er gelukkig niets ergs, maar zijn auto had behoorlijke schade. En de auto van degene die hij aanreed, was er niet best aan toe. Gelukkig dekte zijn WA-verzekering de schade die hij had veroorzaakt. Als hij geen verzekering had gehad was hij niet alleen strafbaar, maar zou hij nog jaren moeten betalen.” Maarten ziet de ervaring van zijn vriend als een belangrijke les.

De proefrit valt onder de verzekering van de verkoper. Koop je een auto van een particulier of een niet-erkend garagebedrijf? Vraag dan even naar de verzekeringsgegevens.

Nee, bij veel verzekeraars en adviseurs is het voldoende om de gegevens van de auto door te geven. De volledige polisgegevens krijg je dan later.

Kijk daarvoor op de groene kaart. Daarop zie je in welke landen de verzekering geldig is. Twijfel je? Neem dan contact op met je verzekeraar of adviseur.

Stel, je hebt in korte tijd meerdere keren schade gereden. Of je bent betrapt met alcohol achter het stuur. Dan accepteren niet alle autoverzekeraars je als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. In dat geval kun je meestal wel terecht bij De Vereende.

Ja, de schade die je met je aanhangwagen of caravan aan een derde veroorzaakt, is ook verzekerd op de WA-verzekering van je auto. Dit geldt alleen zolang de aanhangwagen of caravan aan de auto vastzit.

Schade door (afvallende) lading is ook verzekerd. Maar: schade ontstaan door het laden en/of lossen van de auto is niet verzekerd.

Nee, niet altijd. Sommige verzekeraars houden rekening met je leeftijd en het aantal kilometers dat je rijdt. Op basis daarvan kun je korting krijgen. Let op: ook de regio waar je woont, kan invloed hebben op de hoogte van de basispremie.

Je hebt standaard een eigen risico, maar het bedrag kan per verzekeraar verschillen. Meestal kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico tegen een lagere premie. Ben je jonger dan 24 jaar? Dan is het eigen risico vaak hoger. Als je de schade laat repareren bij een aangesloten reparatiebedrijf, dan laten veel verzekeraars overigens het eigen risico geheel of gedeeltelijk vervallen. Voor ruitschade bestaan vaak andere regels, die lees je in de polisvoorwaarden.

Als jouw auto na een aanrijding gerepareerd moet worden, heb je misschien een andere auto nodig. Bijvoorbeeld omdat u naar uw werk moet rijden. Als je deze vervangende auto moet betalen, en je was zelf niet schuldig aan de aanrijding, dan kan je die kosten verhalen op de tegenpartij. Let wel op: een deel van die kosten wordt niet vergoed. Een auto rijden, ook al is het maar even, kost immers altijd geld. Denk aan bandenslijtage en onderhoud. Meestal zal de verzekeraar 25 procent van de huurkosten aftrekken en 75 procent vergoeden. Soms is 25 procent aftrek te hoog, maar dat moet jij wel kunnen aantonen.

Als de accessoires bij de standaarduitrusting horen, zijn ze meeverzekerd (zoals standaardsierstrepen en siervelgen). Andere accessoires kunnen tot een bepaald bedrag meeverzekerd zijn; dit verschilt per verzekeraar. Kostbare apparatuur kun je soms tegen extra premie meeverzekeren.