Hoe en wanneer verzekeren?

Hoe en wanneer verzekeren?

Als je een nieuwe auto, bromfiets of motor hebt gekocht, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk een ritje mee maken. Je moet alleen niet vergeten dat je geen meter mag rijden als het kenteken nog niet op jouw naam staat én je het voertuig nog niet tegen WA (wettelijke aansprakelijkheid) hebt verzekerd.

Stel, je veroorzaakt met je auto schade aan anderen. De WA-verzekering dekt dan jouw aansprakelijkheid voor deze schade. De tegenpartij kan rechtstreeks bij jouw verzekeringsmaatschappij aankloppen voor een schadevergoeding. En verkeerschade kan al gauw in de papieren lopen, zeker als er sprake is van letsel. Een WA-verzekering is daarom niet alleen wettelijk verplicht, maar ook belangrijk. De dekking kan verschillen, maar wettelijk ben je minimaal gedekt voor 6 miljoen euro letselschade en 1,2 miljoen euro materiële schade.

Schuld of aansprakelijk?

Het kan gebeuren dat je verzekeraar uitkeert, terwijl jij honderd procent zeker weet dat het niet jouw schuld was. De wet maakt namelijk onderscheid tussen ‘schuld’ en ‘aansprakelijk’. Heb je bijvoorbeeld met de auto een aanrijding met een fietser of voetganger gehad? Dan ben jij als autobestuurder altijd (helemaal of gedeeltelijk) aansprakelijk, ook als het niet jouw schuld was. Sterker nog, je moet dan kunnen aantonen dat de fietser of voetganger schuld heeft. Is hiervoor geen of onvoldoende bewijs? Dan betaalt jouw verzekeraar de schade.

WA-verzekeringen voldoen allemaal aan de minimumeisen die de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) stelt. Maar ze zijn niet allemaal gelijk. Lees meer over de Wet aansprakelijkheidsverzekering.

En verder?

Je kunt de WA-verzekering uitbreiden met een cascoverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto. En hoe verzeker je inzittenden financieel? Daar heb je een ongevallenverzekering inzittenden en een schadeverzekering inzittenden voor. Ook een rechtsbijstandverzekering is aan te raden.

De proefrit valt onder de verzekering van de verkoper. Koop je een auto van een particulier of een niet-erkend garagebedrijf? Vraag dan even naar de verzekeringsgegevens.

Nee, bij veel verzekeraars en adviseurs is het voldoende om de gegevens van de auto door te geven. De volledige polisgegevens krijg je dan later.

Kijk daarvoor op de groene kaart. Daarop zie je in welke landen de verzekering geldig is. Twijfel je? Neem dan contact op met je verzekeraar of adviseur.

Stel, je hebt in korte tijd meerdere keren schade gereden. Of je bent betrapt met alcohol achter het stuur. Dan accepteren niet alle autoverzekeraars je als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. In dat geval kun je meestal wel terecht bij De Vereende.

Ja, de schade die je met je aanhangwagen of caravan aan een derde veroorzaakt, is ook verzekerd op de WA-verzekering van je auto. Dit geldt alleen zolang de aanhangwagen of caravan aan de auto vastzit.

Schade door (afvallende) lading is ook verzekerd. Maar: schade ontstaan door het laden en/of lossen van de auto is niet verzekerd.

Nee, niet altijd. Sommige verzekeraars houden rekening met je leeftijd en het aantal kilometers dat je rijdt. Op basis daarvan kun je korting krijgen. Let op: ook de regio waar je woont, kan invloed hebben op de hoogte van de basispremie.

Je hebt standaard een eigen risico, maar het bedrag kan per verzekeraar verschillen. Meestal kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico tegen een lagere premie. Ben je jonger dan 24 jaar? Dan is het eigen risico vaak hoger. Als je de schade laat repareren bij een aangesloten reparatiebedrijf, dan laten veel verzekeraars overigens het eigen risico geheel of gedeeltelijk vervallen. Voor ruitschade bestaan vaak andere regels, die lees je in de polisvoorwaarden.

Als jouw auto na een aanrijding gerepareerd moet worden, heb je misschien een andere auto nodig. Bijvoorbeeld omdat u naar uw werk moet rijden. Als je deze vervangende auto moet betalen, en je was zelf niet schuldig aan de aanrijding, dan kan je die kosten verhalen op de tegenpartij. Let wel op: een deel van die kosten wordt niet vergoed. Een auto rijden, ook al is het maar even, kost immers altijd geld. Denk aan bandenslijtage en onderhoud. Meestal zal de verzekeraar 25 procent van de huurkosten aftrekken en 75 procent vergoeden. Soms is 25 procent aftrek te hoog, maar dat moet jij wel kunnen aantonen.

Als de accessoires bij de standaarduitrusting horen, zijn ze meeverzekerd (zoals standaardsierstrepen en siervelgen). Andere accessoires kunnen tot een bepaald bedrag meeverzekerd zijn; dit verschilt per verzekeraar. Kostbare apparatuur kun je soms tegen extra premie meeverzekeren.