Huis kopen

Huis kopen

Bijna iedereen verklaarde Jochem (28) voor gek. “Een huis kopen in je eentje? Maar als je nou je baan kwijt raakt? Of in een andere stad gaat werken? Iedereen vond het maar spannend. Ik niet. Tenminste, wel een beetje natuurlijk. Zeker de hypotheek. Maar een huis kopen is vooral heel leuk.”

Jochem wist precies wat hij wilde. Een klein huisje. In een rustige straat, maar wel dichtbij winkels en terrasjes. Liefst een plek voor zijn auto en een tuin. “Tja, ik wilde natuurlijk veel te veel. Dat is ook niet helemaal gelukt, maar zo’n wensenlijstje op zak is wel heel gemakkelijk. En zo kom je er ook achter wat je meer of minder belangrijk vindt.”

Wensenlijstje

Zo pakte hij ook de keuze voor zijn hypotheek aan. “Daar zag ik nogal tegenop, maar uiteindelijk bleek dat mee te vallen. Ik wilde bijvoorbeeld niet te veel risico lopen en niet het maximaal mogelijke bedrag lenen. Ik wil namelijk wel iedere maand iets overhouden om leuke dingen te doen. Als je dat allemaal op een rijtje hebt, filter je veel keuzes weg. De bank was het helemaal met mij eens. Je kunt natuurlijk niet meer lenen dan je terug kunt betalen!”