Kinderen krijgen
Zwanger als je in loondienst bent
Als je in loondienst werkt, krijg je gewoon doorbetaald als je met zwangerschapsverlof gaat. Dat is wettelijk geregeld. Hiervoor hoef je geen aparte verzekering te hebben of premie te betalen.
Ga je met zwangerschapsverlof, dan heb je minimaal zestien weken recht op een uitkering. De ingangsdatum bepaal je zelf, maar moet vier tot zes weken voor de geplande bevalling zijn. Vanaf de dag na de bevalling heb je in ieder geval nog recht op tien weken. Dat betekent dat je meer verlof krijgt als de baby later komt. Stel: je gaat zes weken voor de uitgerekende datum met verlof, maar de baby komt pas na zeven weken. Dan heb je in totaal zeventien weken verlof. Binnen deze weken mag je ook met vakantie. Hiervoor hoef je geen vakantiedagen op te nemen. Vanaf 2019 heeft de vader recht op een volle week geboorteverlof.
Hoeveel krijg je?
Je krijgt je volledige loon, hoewel er wel een maximum aan zit. Er is namelijk een maximum dagloon: 211,42 euro. Als je meer verdient dan dit dagloon vult de werkgever het meestal aan. Let op: dat hoeft hij niet te doen. Als je werkloos of ziek bent, en in de WW of Ziektewet zit, heb je ook recht op een uitkering. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor mensen in loondienst.
Verlof aanvragen: vier stappen
- Geef aan je werkgever door wanneer je met verlof gaat. Dat doe je uiterlijk drie weken van tevoren.
- Vraag aan je werkgever een aanvraagformulier voor het verlof en de uitkering. En vul dat in.
- Vraag een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige of huisarts. Deze doe je bij het aanvraagformulier.
- Geef het aan je werkgever. Deze stuur je naar het UWV. Het UWV betaalt je uitkering.