Zwanger als zelfstandige

Zwanger als zelfstandige

Ook als je zzp’er bent, heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Je kunt immers flink wat weken niet werken. De uitkering is geregeld via de Zelfstandig- en zwangerregeling, ook wel de ZEZ-regeling genoemd. Deze regeling geldt ook als je meewerkt in het bedrijf van je partner.

De hoogte van je uitkering hangt af van je inkomsten van het jaar ervoor. De uitkering is maximaal het minimumloon: 1.995 euro bruto per maand. Dit krijg je minimaal zestien weken. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor werknemers in loondienst.

Een hogere uitkering?

De hoogte van de uitkering voor zelfstandigen kan behoorlijk lager zijn dan voor werknemers in loondienst. Vind je een uitkering op het niveau van het minimumloon niet genoeg, dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering keert uit als je door ziekte niet kunt werken, maar biedt ook uitkomst bij zwangerschap. Hoeveel? Dat hangt van je verzekering af.

Let op

  • Veel verzekeraars hanteren een wachttijd. Dat houdt in dat er tussen het sluiten van de polis en de bevalling een bepaalde periode moet zitten.
  • Ook als je bedrijf een BV is, geldt de ZEZ-regeling. Lees hier meer over op de website van het UWV.
  • Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.