De bevalling. Wat krijg ik vergoed?

De bevalling. Wat krijg ik vergoed?

Een bevalling kost flink wat geld. Denk aan een ziekenhuisbed, inzet van verloskundige of gynaecoloog. Wat je vergoed krijgt, hangt af van je verzekering.

Basisverzekering

Iedereen heeft een basisverzekering. Daarmee krijg je basiszorg vergoed, bijvoorbeeld verloskundige zorg: de zorg voor jou en je baby zowel voor, tijdens als na de bevalling. Daarbij maakt het niet uit of je thuis bevalt, poliklinisch (korter dan 24 uur in het ziekenhuis) of tijdens een langer ziekenhuisverblijf. Je krijgt de zorg meestal van een verloskundige, maar soms geeft de huisarts de zorg. Kraamzorg valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Je moet wel een verplichte eigen bijdrage. Die hoeft je niet te betalen als je vanwege medische noodzaak kraamzorg in het ziekenhuis krijgt.

Aanvullende verzekering

Naast de bevalling kun je tegen extra kosten aanlopen, bijvoorbeeld van zwangerschapsgym. Er zijn verzekeraars die dat via een aanvullende verzekering vergoeden. Ook bestaan er speciale verzekeringen voor jonge gezinnen die extra’s bieden. Verder kun je met een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor kraamzorg vergoed krijgen.

Let op

  • Er zit verschil tussen de dekkingen die verzekeraars bieden. Kijk daarom altijd in je polis. Twijfel je? Vraag het dan aan je verzekeraar.
  • Geef op tijd door dat je kraamhulp wilt: uiterlijk vijf maanden voor de uitgerekende datum.