Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

Als je met pensioen gaat, wil je waarschijnlijk dezelfde dingen kunnen blijven doen als nu. Als je denkt straks onvoldoende inkomen te krijgen, kun je nu al een aantal dingen doen om je pensioen aan te vullen:

1. Sluit een lijfrenteverzekering of ga banksparen

Een lijfrente of banksparen zijn opties als je regelmatig geld opzij wilt zetten voor je pensioen. Je spreekt af om regelmatig een bedrag in te leggen bij deze producten. De meeste lijfrente-uitkeringen lopen door tot aan je overlijden of het overlijden van je partner. Maar er zijn ook lijfrente-uitkeringen die je voor een bepaalde periode afsluit.

Voordelen
Met een lijfrente of bankspaarrekening kun je gebruik maken van een aantal belastingvoordelen:

  • Je betaalt geen inkomstenbelasting over de premie.
  • Je betaalt geen vermogensbelasting over de spaarpot die je opbouwt.

Je betaalt later wel belasting over de uitkering. Er is wel een grens aan hoeveel je elk jaar mag sparen. Jouw fiscale ruimte kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Combineren
Een lijfrente of banksparen kun je vaak combineren met een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Laat je hier wel goed over adviseren!

2. Sluit een koopsompolis af

Een koopsompolis is geschikt als je in één keer een bedrag wilt storten. Er zijn gevallen waar je kosteloos bij kunt storten, maar dit verschilt per product. Wat gebeurt er vervolgens met je geld? Dit wordt belegd door je verzekeraar of bank. Vanaf het moment dat je met pensioen gaat, krijg je maandelijks een uitkering tot je overlijdt. Met een koopsompolis kun je gebruik maken van dezelfde belastingvoordelen als bij een lijfrente of banksparen.

3. Spaar of beleg zelf

Je kunt ook zelf sparen of beleggen. Voordeel daarvan is dat je altijd toegang hebt tot je geld. Over dit spaargeld en beleggingen betaal je wel elk jaar vermogensbelasting. Lees er meer over op de website van de Belastingdienst.