Op kamers

Studeren

Madelief (18) heeft er onwijs veel zin in: haar eigen stek in studentenstad Utrecht. Na lang zoeken kan ze over een paar maanden verhuizen. “Ik kan bijna niet wachten. Eindelijk gewoon op het terras blijven hangen totdat ik het zat ben. Zonder naar de treintijden te hoeven kijken. En zelf kiezen wat en hoe laat ik eet!” Ook de kamer inrichten ziet ze wel zitten. Het eerste bezoekje aan de meubelboulevard staat al gepland. En haar vader en vriend zijn ingeroosterd voor het schilderwerk. “Nog een heel geregel hoor. Nu eerst de verhuizing, maar straks ook bijvoorbeeld een baantje zoeken. Anders kan ik niet optimaal genieten van het studentenleven.”

Van feestjes tot inboedel

Al met al ontdekt Madelief wel dat op kamers gaan meer is dan nieuwe mensen leren kennen en studentenfeestjes. En dat het regelen verdergaat dan het bijbaantje en het schoonmaakschema. “Een vriendin wees me op de zorg- en huurtoeslag. Dat moet ik wel echt even goed uitzoeken. Dat kan toch iedere maand net schelen. Net als mijn verzekeringen. Daar hameren mijn ouders nogal op. In de grote stad en zo … Gelukkig heb ik nu al gezien dat veel via de verzekering van mijn ouders kan blijven lopen. Maar andere dingen, zoals de inboedel, moet ik nog even goed regelen.”

 

 

 

Dat kan inderdaad het geval zijn, bijvoorbeeld op zorg- of huurtoeslag. Of je dat krijgt hangt af van jouw persoonlijke situatie, onder meer van je inkomen. De Belastingdienst bepaalt dat. Daar moet je ook de toeslag aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl of lees meer over zorgtoeslag en huurtoeslag [trefwoorden].