Schade: wanneer ben je aansprakelijk?

Schade: wanneer ben je aansprakelijk?

Schade kan op veel manieren ontstaan. Vervelend, zeker als het om spullen van een ander gaat. Nog vervelender: als iemand door jouw schuld gewond raakt. In dat geval ben jij aansprakelijk voor de schade. En zo’n claim kan flink oplopen.

De schade die een ander heeft door jouw schuld wordt gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering. De kans is groot dat je ouders die hebben voor het hele gezin: de gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Daarop ben jij dan meeverzekerd, ook als je op kamers woont. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat je niet getrouwd bent. Check dus of je bent meeverzekerd. Is dit niet het geval? Sluit dan zelf een verzekering af.

Niet alles verzekerd

Niet alle aansprakelijkheid is automatisch verzekerd op de gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Als je schade met opzet veroorzaakt, is dat bijvoorbeeld niet gedekt. In de polisvoorwaarden kun je hoe en wat precies lezen. In ieder geval moet je voor de volgende gevallen een aparte verzekering hebben:

  • Een aanrijding met je auto of bromfiets. Hiervoor heb je een aparte auto- of bromfietsverzekering nodig.
  • Schade die je op je werk veroorzaakt. Hiervoor bestaan aparte verzekeringen. Je werkgever is hiervoor verantwoordelijk.

Dat kan inderdaad het geval zijn, bijvoorbeeld op zorg- of huurtoeslag. Of je dat krijgt hangt af van jouw persoonlijke situatie, onder meer van je inkomen. De Belastingdienst bepaalt dat. Daar moet je ook de toeslag aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl of lees meer over zorgtoeslag en huurtoeslag [trefwoorden].