Zorg: vanaf je achttiende zelf regelen

Zorg: vanaf je achttiende zelf regelen

Of je nou op kamers woont of niet: tot je achttiende ben je verzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Dat is gratis. Als je ouder bent, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten en een verzekeraar zoeken.

Je kunt zelf verzekeraars vergelijken: welke heeft het beste pakket voor jou? Soms kun je er ook voor kiezen een collectieve verzekering af te sluiten: een verzekering die voor een hele groep is bedoeld. Dat is vaak goedkoper en kan op verschillende manieren:

  • Via je ouders; als je ouders een collectieve verzekering hebben, bijvoorbeeld via hun werk, kun je daar mogelijk bij aansluiten.
  • Via je studie; soms kun je via je hogeschool of universiteit ook een collectieve zorgverzekering afsluiten. Of bijvoorbeeld via je studentenvereniging.
  • Via je werk; veel werkgevers hebben een collectieve zorgverzekering geregeld voor hun werknemers. Dat kun je navragen.

Aanvullende verzekering

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering verzekert je voor ‘gewone’ medische zorg, bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis. Wil je ook dekking voor de tandarts of alternatieve geneeswijzen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De mogelijkheden, inhoud en premie zijn per verzekeraar verschillend.

Let op

  • Je bent wettelijk verplicht een zorgverzekering te hebben. Een aanvullende dekking is vrijwillig.
  • Je kunt recht hebben op zorgtoeslag. Daarmee kun je een deel van de premie betalen. Dat krijg je bijvoorbeeld als je inkomen laag is.

Dat kan inderdaad het geval zijn, bijvoorbeeld op zorg- of huurtoeslag. Of je dat krijgt hangt af van jouw persoonlijke situatie, onder meer van je inkomen. De Belastingdienst bepaalt dat. Daar moet je ook de toeslag aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl of lees meer over zorgtoeslag en huurtoeslag [trefwoorden].