Op reis

Vakantie

Ze kunnen bijna niet wachten. Na lang sparen en plannen maken, gaan Luca en Fabiënne eindelijk die mooie reis door Azië maken. Met hun twee kleine kinderen. Luca: “We wilden dit al doen toen we elkaar net kenden. Maar iedere keer kwam er iets tussen. Nu is het eindelijk zover!”

Een beetje spannend vinden ze het wel. Fabiënne: “Met de kinderen hebben we nog nooit zoiets gedaan. Altijd naar huisjes of hotels, of naar familie van Luca in Italië. Soms gingen we wel naar meerdere plekken tijdens een vakantie, en ook wel vliegen, maar nu gaan we echt backpacken en hebben we geen slaapplekken geboekt.”

Hoe is de gezondheidszorg?

Inmiddels zijn de klamboes gekocht en de inentingen binnen. “Ook hebben we flink wat pillen en pleisters mee.” Vooral Fabiënne vindt dat het spannendste. “Stel dat er iemand ziek wordt. Ik moet er niet aan denken dat we daar naar de dokter moeten. Geen idee hoe goed de gezondheidszorg in Azië is, laat ik dat nog even uitzoeken.” Luca is wat makkelijker. “Die is niet zo bang aangelegd. En dat is met al die gekke dingen die je daar kunt doen, meteen een extra zorg voor mij…”

Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan vragen en antwoorden over het coronavirus met betrekking tot verzekeringen.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, is het verstandig een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan het hele jaar verzekerd. Voordeel is dat je niet steeds een reisverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien is het meestal goedkoper als je per jaar vaker dan drie keer op vakantie gaat en als je langer dan drie weken weg bent.

Langere dekking moet je een dag voordat de dekking verloopt aanvragen. Bel daarvoor je verzekeraar. Soms heb je te maken met overmacht, bijvoorbeeld omdat je vertraging hebt met het vliegtuig. Dan blijft je verzekering automatisch geldig totdat je weer thuis bent. Laat je verzekeraar wel weten dat je vertraging hebt. Je kunt je vertraging bewijzen met het PIR-formulier. Dat kun je vinden op de website consuwijzer.nl [link ]

Kijk goed na hoe lang je weg kunt blijven met de verzekering. Meestal zestig of negentig aaneengesloten dagen. Als je langer wegblijft, moet je een speciale verzekering afsluiten. Let ook op of je een aanvullende verzekering moet afsluiten. Bijvoorbeeld als je doorlopende reisverzekering alleen voor Europa geldig is en je naar Amerika gaat. Of als je gaat skiën.

Aansprakelijkheid is vaak maar beperkt gedekt op de reisverzekering. Daarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Deze vergoedt in de meeste gevallen de schade. Let op: de AVP is iets anders dan de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Die laatste vergoedt de schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen en is verplicht voor autobezitters.