De reisverzekering: wat is gedekt?

De reisverzekering: wat is gedekt?

Ga je op reis, dan is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Sommige kosten worden vergoed op de zorgverzekering, maar zorgkosten in het buitenland zijn vaak hoger. En die worden niet vergoed door de basiszorgverzekering. Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen. Je verzekert je onder meer voor:

  • ongevallen;
  • geneeskundige kosten;
  • buitengewone kosten, bijvoorbeeld van een gedwongen langer hotelverblijf, van reddingsacties, huur van vervangend vervoer of telecommunicatie;
  • bagage en reisdocumenten.

Naast hulp ben je gedekt voor kosten als je onverwachts terug naar huis moet. Dat noemen we repatriëring. Redenen hiervoor kunnen zijn dat een naast familielid overlijdt of je een been breekt tijdens het skiën.

Medische kosten

Als je in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijg je niet vergoed, want je zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. De reisverzekering betaalt dat extra gedeelte. Bij het afsluiten van je reisverzekering moet je dan wel aangeven dat je medische kosten in het buitenland gedekt wilt hebben. Heb je zorg nodig, laat dat dan eerst even weten aan je reisverzekeraar. Elke verzekeraar heeft hiervoor een alarmnummer. Voordeel daarvan is ook dat je in je eigen taal kunt uitleggen wat er aan de hand is. Bovendien hebben reisverzekeraars hulpposten in het buitenland. Zij spreken de taal en weten welke artsen en klinieken goed zijn.

Binnen of buiten Europa?

De meeste reisverzekeringen gaan ervan uit dat je in Europa blijft. Dat is wel een ruim begrip, het gaat om alle landen in Europa, Rusland, Turkije en alle landen rond de Middellandse zee, zoals Algerije, Egypte, Israel, Libanon, Libië, Marokko, Syrië en Tunesië. Ook de Azoren en Canarische Eilanden vallen vaak onder de dekking. Het kan per reisverzekeraar verschillen welke landen onder welke dekking vallen. Informeer altijd bij je reisverzekeraar of het land onder de Europa- of werelddekking valt. Ga je buiten Europa op reis, dan moet je voor ‘werelddekking’ kiezen.

Let op

  • Bewaar altijd een bewijs van de boeking van de vakantie, de facturen van medische zorg en bonnetjes van nieuwe aankopen. De verzekeraar kan hier om vragen als je iets wilt claimen.
  • De verzekeraar verwacht wel dat je zelf ook oplet op reis. Ga dus tijdens je vakantie net zo zorgvuldig met je spullen om als thuis. Laat je bijvoorbeeld spullen zichtbaar in de auto achter en worden die gestolen, dan is er geen dekking op de reisverzekering.
  • Verblijf je langer in het buitenland? Houd er rekening mee dat de meeste reisverzekeringen zestig tot negentig dagen geldig zijn.
  • Niet alle activiteiten (bergbeklimmen, diepzeeduiken) zijn standaard gedekt. Ben je van plan dit te doen? Check dan je reisverzekering goed.
  • Wil je een bagageclaim indienen, bijvoorbeeld omdat je koffers zijn gestolen? Doe altijd eerst aangifte bij de politie. De diefstal moet namelijk aangetoond worden bij je verzekeraar.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, is het verstandig een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan het hele jaar verzekerd. Voordeel is dat je niet steeds een reisverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien is het meestal goedkoper als je per jaar vaker dan drie keer op vakantie gaat en als je langer dan drie weken weg bent.

Langere dekking moet je een dag voordat de dekking verloopt aanvragen. Bel daarvoor je verzekeraar. Soms heb je te maken met overmacht, bijvoorbeeld omdat je vertraging hebt met het vliegtuig. Dan blijft je verzekering automatisch geldig totdat je weer thuis bent. Laat je verzekeraar wel weten dat je vertraging hebt. Je kunt je vertraging bewijzen met het PIR-formulier. Dat kun je vinden op de website consuwijzer.nl [link ]

Kijk goed na hoe lang je weg kunt blijven met de verzekering. Meestal zestig of negentig aaneengesloten dagen. Als je langer wegblijft, moet je een speciale verzekering afsluiten. Let ook op of je een aanvullende verzekering moet afsluiten. Bijvoorbeeld als je doorlopende reisverzekering alleen voor Europa geldig is en je naar Amerika gaat. Of als je gaat skiën.

Aansprakelijkheid is vaak maar beperkt gedekt op de reisverzekering. Daarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Deze vergoedt in de meeste gevallen de schade. Let op: de AVP is iets anders dan de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Die laatste vergoedt de schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen en is verplicht voor autobezitters.