Voordat je op reis gaat

Voordat je op reis gaat

Op vakantie let je waarschijnlijk net wat beter dan normaal op je spullen. Volle trams of terrasjes, iedereen kent de plekken waar je je tas in de gaten moet houden. Maar ook voordat je op reis gaat, kun je al maatregelen treffen om zo min mogelijk schade op te lopen.

  • Voorkom inbraak, en zeg op social media niets over je vakantie.
  • Zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk maakt: vraag of iemand de post opruimt en plaats tijdschakelaars voor de lichten.
  • Leg je verzekeringspas klaar zodat je die niet vergeet. Ook het telefoonnummer van de alarmcentrale van de verzekeraar is handig om bij de hand te hebben.
  • Ga je met het vliegtuig? Neem je iPad of laptop mee in je handbagage.
  • Ga je met de auto? Parkeer dan op veilige en drukbezochte parkeerplaatsen onderweg. Hier loop je minder kans op een overval. En rust goed tussendoor, zeker als je lang moet rijden.
  • Laat de auto vooraf checken bij de garage.
  • Controleer je reisverzekering: wat is allemaal gedekt? Dat vind je op je polis en in de voorwaarden.

Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan vragen en antwoorden over het coronavirus met betrekking tot verzekeringen.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, is het verstandig een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan het hele jaar verzekerd. Voordeel is dat je niet steeds een reisverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien is het meestal goedkoper als je per jaar vaker dan drie keer op vakantie gaat en als je langer dan drie weken weg bent.

Langere dekking moet je een dag voordat de dekking verloopt aanvragen. Bel daarvoor je verzekeraar. Soms heb je te maken met overmacht, bijvoorbeeld omdat je vertraging hebt met het vliegtuig. Dan blijft je verzekering automatisch geldig totdat je weer thuis bent. Laat je verzekeraar wel weten dat je vertraging hebt. Je kunt je vertraging bewijzen met het PIR-formulier. Dat kun je vinden op de website consuwijzer.nl [link ]

Kijk goed na hoe lang je weg kunt blijven met de verzekering. Meestal zestig of negentig aaneengesloten dagen. Als je langer wegblijft, moet je een speciale verzekering afsluiten. Let ook op of je een aanvullende verzekering moet afsluiten. Bijvoorbeeld als je doorlopende reisverzekering alleen voor Europa geldig is en je naar Amerika gaat. Of als je gaat skiën.

Aansprakelijkheid is vaak maar beperkt gedekt op de reisverzekering. Daarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Deze vergoedt in de meeste gevallen de schade. Let op: de AVP is iets anders dan de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Die laatste vergoedt de schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen en is verplicht voor autobezitters.