Voor nabestaanden: wat moet je regelen?

Voor nabestaanden: wat moet je regelen?

Na een overlijden moeten de nabestaanden veel praktische dingen regelen. Terwijl ze het toch al moeilijk hebben. Uiteraard is er de begrafenis of crematie. Die moeten ze afhankelijk van de verzekering die de overledene heeft afgesloten volledig of gedeeltelijk regelen. Maar er is meer.

Los van de zaken rondom de uitvaart kan het voorkomen dat de huur moet worden opgezegd of de hypotheekverstrekker moet worden geïnformeerd. En verzekeringen moeten worden stopgezet of gewijzigd. En dan is er nog de post die naar een ander adres moet.

Opzegdienst

Veel verzekeraars hebben voor dit soort zaken een zogeheten ‘opzegdienst’. Die neemt veel rompslomp uit handen. Zo kan de dienst het overlijden aan zo’n 1.400 instanties doorgeven. Verzekeraars hebben met die bedrijven afgesproken welke informatie nodig is om het overlijden zo snel mogelijk in hun systemen te verwerken. Soms doet de dienst meer, zoals het terughalen van abonnementsgeld van een krant of tijdschrift. Vaak heeft de nabestaande hier recht op. De opzegdienst doet dat verzoek automatisch bij het opzeggen.

Meer weten? Neem dan contact op de uitvaartverzekeraar.