Wat je zelf voor je nabestaanden kunt regelen

Wat je zelf voor je nabestaanden kunt regelen

Los van een verzekering voor je begrafenis of crematie, kun je ook op de langere termijn iets voor je nabestaanden regelen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat zij genoeg geld hebben voor de huur of hypotheek.

Nabestaandenpensioen

Een nabestaandenpensioen is bedoeld voor je nabestaanden en gaat in op het moment dat jij overlijdt. Dat is geregeld in jouw pensioenregeling. Het kan gaan om een partnerpensioen (voor je partner) of een wezenpensioen (voor je kinderen).

Levensverzekering

Het is handig om eerst uit te rekenen hoe hoog bijvoorbeeld je nabestaandenpensioen is. Is dat genoeg voor de vaste lasten? Of heb je misschien helemaal geen pensioen opgebouwd? Dan kun je een levensverzekering afsluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit als je overlijdt. Met dat bedrag kunnen je nabestaanden rondkomen. Er bestaan verschillende soorten levensverzekeringen.

Handige tips

Nabestaanden moeten veel regelen. In een tijd die toch al lastig is. Help ze een beetje op weg door een lijstje te maken. Daarop staat bijvoorbeeld:

  • wie de hypotheekbank of huisbaas is
  • welke contributies je betaalt
  • welke abonnementen je hebt
  • welke verzekeringen je betaalt en bij welke verzekeraars dat is
  • waar je pensioen is ondergebracht

Let op!

Als je vaak bent gewisseld van werkgever en pensioenuitvoerder, dan kan het partnerpensioen lager uitvallen dan je verwacht. Controleer dit goed!