Samenwonen of trouwen

Samenwonen of trouwen

Marina (28) schrok best even toen Jort (31) haar een doosje met een glanzende strik gaf. “Hij zei: ‘We kennen elkaar nu al twee jaar …’ Maar ik dacht: ‘we wonen nog niet eens samen!’ Ik vond trouwen nog veel te vroeg.” De schrik verdween toen ze het doosje opende. “Er zat een bosje huissleutels in. Hij wilde gewoon met me samenwonen!”

Inmiddels heeft ze haar eigen huurappartement opgezegd en staan haar spullen in het koophuis van Jort. Marina: “Echt dolgelukkig zijn we. En gelukkig mocht ik van het echte mannenhuis meer ‘ons’ huis maken.”

Regelen en vastleggen

Waar Marina voor de inrichting zorgde, regelde Jort de praktische zaken. “Je kunt natuurlijk niet zomaar bij elkaar intrekken, dat wist ik wel. Maar wat ik nou echt moest regelen en vastleggen, dat wist ik niet precies. Het betekende flink wat, bijvoorbeeld voor de belasting en pensioen. En we hadden bijvoorbeeld allebei een inboedelverzekering. Dat soort dingen moesten we allemaal veranderen.” Inmiddels is dat voor elkaar. “Bij het uitzoeken bleek dat we voor sommige dingen dubbele dekking hadden. Los van dat het nu gewoon goed geregeld is, scheelt het dus ook flink wat premie!”

 

 

 

Ben je getrouwd, dan kun je een deel van je pensioen gebruiken voor het nabestaandenpensioen. Dat krijgt je partner als jij overlijdt. De meeste pensioenregelingen kennen voor dat doe look een partnerpensioen. Daarvoor moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze verschillen per regeling. Vaak moet je kunnen aantonen dat je duurzaam samenwoont. Dat kan met de trouwakte of een samenlevingscontract. Ga je trouwen of samenwonen, geef dat dan altijd door aan je pensioenverzekeraar of pensioenfonds.

Nee, niet altijd. Als je per verzekering de goedkoopste zoekt ben je soms voordeliger uit dan een pakket met korting. Tegelijk is goedkoop natuurlijk niet altijd de beste keuze. Bovendien hebben verzekeraars de pakketten vaak zo samengesteld dat de kans op dubbele dekking klein is. Ook betaal je maandelijks of jaarlijks alle verzekeringen in één keer en heb je een overzicht van al je verzekeringen.