Samenwonen of trouwen
Dubbel verzekerd of niet?
Voordat je gaat samenwonen of trouwen heb je waarschijnlijk allebei je eigen verzekeringen. Daardoor kan het gebeuren dat jullie dubbel verzekerd zijn. Vaak gaat het om verzekeringen die te maken hebben met wonen, bijvoorbeeld de opstal- en inboedelverzekering. Het is daarom goed die dubbele dekking te controleren.
Zet eerst op een rij welke verzekeringen jullie hebben. Is er dubbeling? Zeg een van de twee verzekeringen dan op. De andere verzekering zet je dan op jullie beide namen. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar.
Samen op één verzekering
Voor sommige verzekeringen is het nuttig om ze op jullie beide namen te zetten, zodat jullie er allebei een beroep op kunnen doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor:
- de aansprakelijkheidsverzekering;
- doorlopende reisverzekering;
- rechtsbijstandverzekering.
Ook als een van de twee een collectieve ziektekostenverzekering heeft, bijvoorbeeld via het werk, dan kan de ander daarbij aansluiten. Dat is goedkoper dan een individuele verzekering.
Huis aanhouden
Sommige stellen gaan samenwonen, maar houden voor de zekerheid beide huizen nog even aan. Is dat een koophuis, dan moet je de opstalverzekering houden. En laat je een deel van de inboedel staan, dan houd je die verzekering ook. Laat de verzekeraar wel even weten dat het huis niet bewoond wordt. Er is dan namelijk meer risico op schade, zeker als het huis afgelegen staat. Door het te melden kan de premie op termijn iets omhoog gaan, maar voorkom je gedoe als er schade is.
Let op
- Verkoopt een van jullie een huis omdat jullie gaan samenwonen? De verzekeringen worden dan niet automatisch stopgezet. Dat moet je zelf doen.
- Laat je verzekeraar weten als jullie gaan samenwonen. De dekking moet dan vaak omgezet worden van alleenstaande naar gezin.
- Een glasverzekering en opstalverzekering kunnen ook ‘dubbelen’. Soms wordt schade aan glas namelijk ook vergoed op de opstalverzekering. Controleer dit dus zeker even.