Dubbel verzekerd of niet?

Dubbel verzekerd of niet?

Voordat je gaat samenwonen of trouwen heb je waarschijnlijk allebei je eigen verzekeringen. Daardoor kan het gebeuren dat jullie dubbel verzekerd zijn. Vaak gaat het om verzekeringen die te maken hebben met wonen, bijvoorbeeld de opstal- en inboedelverzekering. Het is daarom goed die dubbele dekking te controleren.

Zet eerst op een rij welke verzekeringen jullie hebben. Is er dubbeling? Zeg een van de twee verzekeringen dan op. De andere verzekering zet je dan op jullie beide namen. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar.

Samen op één verzekering

Voor sommige verzekeringen is het nuttig om ze op jullie beide namen te zetten, zodat jullie er allebei een beroep op kunnen doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor:

  • de aansprakelijkheidsverzekering;
  • doorlopende reisverzekering;
  • rechtsbijstandverzekering.

Ook als een van de twee een collectieve ziektekostenverzekering heeft, bijvoorbeeld via het werk, dan kan de ander daarbij aansluiten. Dat is goedkoper dan een individuele verzekering.

Huis aanhouden

Sommige stellen gaan samenwonen, maar houden voor de zekerheid beide huizen nog even aan. Is dat een koophuis, dan moet je de opstalverzekering houden. En laat je een deel van de inboedel staan, dan houd je die verzekering ook. Laat de verzekeraar wel even weten dat het huis niet bewoond wordt. Er is dan namelijk meer risico op schade, zeker als het huis afgelegen staat. Door het te melden kan de premie op termijn iets omhoog gaan, maar voorkom je gedoe als er schade is.

Let op

  • Verkoopt een van jullie een huis omdat jullie gaan samenwonen? De verzekeringen worden dan niet automatisch stopgezet. Dat moet je zelf doen.
  • Laat je verzekeraar weten als jullie gaan samenwonen. De dekking moet dan vaak omgezet worden van alleenstaande naar gezin.
  • Een glasverzekering en opstalverzekering kunnen ook ‘dubbelen’. Soms wordt schade aan glas namelijk ook vergoed op de opstalverzekering. Controleer dit dus zeker even.

Ben je getrouwd, dan kun je een deel van je pensioen gebruiken voor het nabestaandenpensioen. Dat krijgt je partner als jij overlijdt. De meeste pensioenregelingen kennen voor dat doe look een partnerpensioen. Daarvoor moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze verschillen per regeling. Vaak moet je kunnen aantonen dat je duurzaam samenwoont. Dat kan met de trouwakte of een samenlevingscontract. Ga je trouwen of samenwonen, geef dat dan altijd door aan je pensioenverzekeraar of pensioenfonds.

Nee, niet altijd. Als je per verzekering de goedkoopste zoekt ben je soms voordeliger uit dan een pakket met korting. Tegelijk is goedkoop natuurlijk niet altijd de beste keuze. Bovendien hebben verzekeraars de pakketten vaak zo samengesteld dat de kans op dubbele dekking klein is. Ook betaal je maandelijks of jaarlijks alle verzekeringen in één keer en heb je een overzicht van al je verzekeringen.