Trouwen, waar moet je op letten?

Trouwen, waar moet je op letten?

Als je trouwt, beloof je elkaar niet alleen eeuwige trouw, maar zijn ook veel dingen automatisch geregeld. Bijvoorbeeld pensioen en erfrecht, en allerlei fiscale zaken. Alleen als je het anders regelt, wijken de huwelijkse voorwaarden af. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap.

Als het gaat over verzekeringen neem je altijd je eigen verzekeringen mee. Dan kan het dus gebeuren dat jullie allebei dezelfde verzekeringen hebben. Een aantal heb je dus niet meer nodig. Tegelijk heb je misschien nieuwe verzekeringen nodig. Bijvoorbeeld omdat je elkaar meer financiële zekerheid wil bieden als een van beiden iets overkomt.

Zet het op een rij

Kortom, trouwen is ook een moment om op een rij te zetten hoe jullie verzekerd zijn. Bekijk bijvoorbeeld samen:

  • waarvoor jullie verzekerd zijn;
  • of al die verzekeringen nodig zijn;
  • of jullie geen dubbele verzekeringen hebben;
  • welke verzekeringen je op jullie beide namen kunt zetten;
  • welke verzekeringen je mist.

Ben je getrouwd, dan kun je een deel van je pensioen gebruiken voor het nabestaandenpensioen. Dat krijgt je partner als jij overlijdt. De meeste pensioenregelingen kennen voor dat doe look een partnerpensioen. Daarvoor moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze verschillen per regeling. Vaak moet je kunnen aantonen dat je duurzaam samenwoont. Dat kan met de trouwakte of een samenlevingscontract. Ga je trouwen of samenwonen, geef dat dan altijd door aan je pensioenverzekeraar of pensioenfonds.

Nee, niet altijd. Als je per verzekering de goedkoopste zoekt ben je soms voordeliger uit dan een pakket met korting. Tegelijk is goedkoop natuurlijk niet altijd de beste keuze. Bovendien hebben verzekeraars de pakketten vaak zo samengesteld dat de kans op dubbele dekking klein is. Ook betaal je maandelijks of jaarlijks alle verzekeringen in één keer en heb je een overzicht van al je verzekeringen.