Ziekte of arbeidsongeschiktheid

Gelukkig gaat alles weer goed met Henk, want dat is een hele tijd niet het geval geweest. “Ik heb een ernstig ongeluk met de motor gehad. Ik heb drie maanden in coma gelegen en moest daarna wel een jaar revalideren voor ik weer aan het werk kon. Een heftige tijd, maar gelukkig had ik veel steun van de mensen om mij heen.”

Henk was dus een tijdje arbeidsongeschikt. Dit had de nodige gevolgen voor zijn werk. Als je langer dan een paar weken ziek bent, krijg je namelijk te maken met een wirwar aan sociale en particuliere verzekeringen. Je werkgever betaalt de eerste twee jaar een deel van je loon door. Maar Henk was zelfstandig ondernemer. “Voor mij golden weer hele andere regels.”

Ja. De zorgverzekeraar mag de premie jaarlijks verhogen. Daarover krijg je uiterlijk 15 november een brief.

Dan krijg je een aanmaning van je verzekeraar. Betaal je daarna nog niet? Dan kun je een incassobedrijf aan de deur verwachten. Ook kun je een boete krijgen voor iedere maand dat je niet betaalt. Die boete is 130 procent van je premie. Let op: als je een premieachterstand hebt, kun je de verzekering niet opzeggen.

Dat kan één keer per jaar. Je moet de verzekering dan voor 1 januari opzeggen en voor 1 februari een andere afsluiten. Doe je niets, dan loopt je verzekering gewoon door.

Dat hoeft niet, maar de meeste mensen doen dat wel. Kies je een andere verzekeraar, dan kan dat alleen bij wanbetaling of fraude voor gekke situaties zorgen. De verzekeraar kan de basisverzekering dan bijvoorbeeld opzeggen, maar de aanvullende niet. Die verzekeraar mag dan wel een andere premie vragen, vaak is deze hoger.

Kinderen tot achttien jaar zijn gratis verzekerd. Zij zijn wel verplicht een zorgverzekering te hebben, maar ze betalen daarvoor geen premie. Ook hebben zij geen verplicht eigen risico. In de meeste gevallen zijn de kinderen tot hun achttiende jaar op jouw polis meeverzekerd. Daarna moeten ze zelf een basisverzekering afsluiten.

Ook op de aanvullende verzekering zijn de kinderen meestal automatisch meeverzekerd. Meestal geldt dan wel de laagste dekking. Let daarom op of jouw verzekering ook aansluit bij de behoeften van je kinderen.

  • Als je ziek wordt door zwangerschap en/of bevalling.
  • Als je met zwangerschapsverlof gaat, stopt de Ziektewetuitkering en krijg je tijdelijk recht op een uitkering volgens de Wet arbeid en zorg.
  • Als je werkt als uitzendkracht.
  • Als je werkt als oproepkracht.
  • Als je arbeidscontract afloopt tijdens je ziekte.
  • Als je thuis werkt.
  • Als je een Werkloosheidswetuitkering (WW) ontvangt en ziek wordt.
  • Als je tijdelijk niet kunt werken, doordat je een orgaan doneert.
  • Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en ziek wordt.