Naar de dokter: wat wordt vergoed?

Naar de dokter: wat wordt vergoed?

Moet je naar de huisarts of het ziekenhuis, dan krijg je die kosten vergoed. Iedere Nederlander moet zich namelijk verplicht verzekeren voor basiszorg. Daarvoor moet je de zogeheten basisverzekering afsluiten. De dekking is bij iedere verzekeraar hetzelfde.

Basisverzekering

De zorgverzekeraar moet je verplicht accepteren voor de basisverzekering. Welke kosten je vergoed krijgt, lees je in de voorwaarden. Soms moet je wel een deel zelf betalen. Sowieso het eigen risico. Hoe hoog dat eigen risico is kun je vinden op de website van de rijksoverheid. Bezoekjes aan de huisarts, kosten rondom de bevalling en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico. Wat er precies in de basisverzekering zit lees je op de website van de rijksoverheid.

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet onder de basisverzekering valt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut of voor een bril of contactlenzen. Welke aanvulling je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie. Ook voor de tandarts kun je een verzekering afsluiten. Tandheelkundige kosten zijn namelijk maar tot je achttiende meeverzekerd op de basisverzekering.

Vergelijken heeft nut

De inhoud van de verzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de premie kan verschillen. Vergelijken is dus nuttig. Ook kan een verzekeraar verschillende tarieven hanteren. Bijvoorbeeld omdat hij zowel een natura- en restitutieverzekering aanbiedt. Bij die eerste heeft hij afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Je krijgt dan goedkopere zorg, maar mag niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat.

Let op

 • Soms kun je je collectief verzekeren: met een hele groep mensen tegelijk. Dat kan bijvoorbeeld via je werk of de sportvereniging. Vaak is dat goedkoper dan dat je het zelf regelt.
 • Mogelijk heb je ook recht op zorgtoeslag. Dat hangt onder meer af van je leeftijd en inkomen.
 • Ben je in het buitenland? Dan krijg je niet zomaar alles vergoed met de basisverzekering. Lees meer over zorg in het buitenland.

Ja. De zorgverzekeraar mag de premie jaarlijks verhogen. Daarover krijg je uiterlijk 15 november een brief.

Dan krijg je een aanmaning van je verzekeraar. Betaal je daarna nog niet? Dan kun je een incassobedrijf aan de deur verwachten. Ook kun je een boete krijgen voor iedere maand dat je niet betaalt. Die boete is 130 procent van je premie. Let op: als je een premieachterstand hebt, kun je de verzekering niet opzeggen.

Dat kan één keer per jaar. Je moet de verzekering dan voor 1 januari opzeggen en voor 1 februari een andere afsluiten. Doe je niets, dan loopt je verzekering gewoon door.

Dat hoeft niet, maar de meeste mensen doen dat wel. Kies je een andere verzekeraar, dan kan dat alleen bij wanbetaling of fraude voor gekke situaties zorgen. De verzekeraar kan de basisverzekering dan bijvoorbeeld opzeggen, maar de aanvullende niet. Die verzekeraar mag dan wel een andere premie vragen, vaak is deze hoger.

Kinderen tot achttien jaar zijn gratis verzekerd. Zij zijn wel verplicht een zorgverzekering te hebben, maar ze betalen daarvoor geen premie. Ook hebben zij geen verplicht eigen risico. In de meeste gevallen zijn de kinderen tot hun achttiende jaar op jouw polis meeverzekerd. Daarna moeten ze zelf een basisverzekering afsluiten.

Ook op de aanvullende verzekering zijn de kinderen meestal automatisch meeverzekerd. Meestal geldt dan wel de laagste dekking. Let daarom op of jouw verzekering ook aansluit bij de behoeften van je kinderen.

 • Als je ziek wordt door zwangerschap en/of bevalling.
 • Als je met zwangerschapsverlof gaat, stopt de Ziektewetuitkering en krijg je tijdelijk recht op een uitkering volgens de Wet arbeid en zorg.
 • Als je werkt als uitzendkracht.
 • Als je werkt als oproepkracht.
 • Als je arbeidscontract afloopt tijdens je ziekte.
 • Als je thuis werkt.
 • Als je een Werkloosheidswetuitkering (WW) ontvangt en ziek wordt.
 • Als je tijdelijk niet kunt werken, doordat je een orgaan doneert.
 • Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en ziek wordt.