Ziekte of arbeidsongeschiktheid
Wetten en verzekeringen
Als je langdurig arbeidsongeschikt wordt verklaard, kom je in de WIA terecht, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Via die wet krijg je een uitkering. De WIA is een ingewikkelde wet, met veel verschillende regelingen. Die zijn onder te verdelen in twee categorieën:
- Als je gedeeltelijk of tijdelijk arbeidsongeschikt bent.
- Als je helemaal arbeidsongeschikt bent.
Wat regelt de WIA als ik gedeeltelijk kan werken?
Ben je na twee jaar ziekte voor 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt verklaard? Dan kun je een uitkering krijgen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Dat is geregeld in de WGA-regeling (Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten). Deze uitkering vult je inkomen uit werk aan.
Wat regelt de WIA als ik helemaal niet meer kan werken?
Ben je na twee jaar ziekte volledig en langdurig arbeidsongeschikt verklaard? Dan kun je in aanmerking komen voor een IVA-uitkering (Regeling inkomensvoorziening volledig en duurzaam arbeidsongeschikten). De IVA regelt een uitkering van 75 procent van je laatstverdiende loon.
Aanvullingen
Kom je in de WIA terecht, dan is het mogelijk dat je inkomen flink achteruitgaat. Om dat te voorkomen bestaat de WIA-aanvullingsverzekering. Ook de woonlastenverzekering kan je helpen om te voorkomen dat je in financiële problemen komt. Als je arbeidsongeschikt (of ongewild werkloos) raakt, ga je er in inkomen flink op achteruit. Maar de hypotheek moet natuurlijk wel betaald worden. Bij de woonlastenverzekering bepaal je zelf welk bedrag je wilt verzekeren, de termijn waarin je nog geen uitkering krijgt en hoe lang je de uitkering krijgt.
Let op
- Valt je inkomen uit de WIA of IVA lager uit dan het sociaal minimum dat voor jou geldt? Dan kun je een toeslag aanvragen bij het UWV.
- Is er nog een mogelijkheid dat je gezondheid verbetert? Dan kun je voor een deel weer arbeidsgeschikt verklaard worden. In dat geval val je onder de WIA-regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).