Maak het inbrekers niet te makkelijk

Draai de deur altijd op slot als je even weggaat. Laat geen ramen open. En zorg voor een bewoonde indruk. Het lijken open deuren, maar deze tips zijn er niet zomaar. Uit cijfers blijkt namelijk dat inbrekers bij een kwart van de woninginbraken makkelijk binnenkomen door flipperen (pasje tussen de deur), hengelen en insluiping. Het ministerie is daarom de campagne Maak het inbrekers niet te makkelijk gestart.

Misschien heb je het spotje al op tv gezien: in de commercials doet Harm Alarm zijn intrede, een soort mannetje met een oranje zwaailicht die mensen waarschuwt en handige tips geeft. Die tips kunnen mensen volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie goed gebruiken. Want ook al is het aantal woninginbraken de afgelopen jaren flink gedaald; dagelijks zijn nog altijd 240 huishoudens de dupe van een inbraak. En uiteindelijk is iedere inbraak er één te veel.
Volgens de minister kunnen mensen veel zelf doen. Zoals goede sloten aanschaffen. Maar vooral: die sloten ook gebruiken, zelfs als je maar tien minuten de deur uit bent voor een boodschapje. De ervaring leert namelijk dat inbrekers juist van dat soort momenten gebruikmaken. Ook vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen. En juist in schuren staan vaak hulpmiddelen om binnen te komen, zoals een ladder of vuilnisbak.

In de campagne geeft Harm Alarm vijf tips die de kans op een inbraak verkleinen:

 1. Draai de deur op slot als je weggaat
  Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo worden opengemaakt. Die inbraakmethode wordt flipperen genoemd.
 2. Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt
  Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Maak bij langere afwezigheid afspraken met je buren, bijvoorbeeld over het weghalen van de post. Andere tip: start met je buren een What’s app-groepje, zodat je elkaar op ongeregeldheden kunt attenderen.
 3. Sluit alle ramen als je weggaat
  Als een insluiper via een open raam je woning kan binnenkomen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes.
 4. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
  Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen of ‘hengelt’ via de brievenbus de sleutel naar buiten.
 5. Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
  Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Lees meer over de campagne.