Mannen vaker verzekeringsfraudeur dan vrouwen

Mannen plegen vaker verzekeringsfraude dan vrouwen. Vrouwelijke fraudeurs zijn er doorgaans wel vroeger bij: de meeste dames worden rond hun dertigste betrapt, mannen lopen in de regel op iets latere leeftijd tegen de lamp.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Geregistreerde oplichters frauderen veruit het vaakst met verzekeringen voor motorrijtuigen, gevolgd door brandverzekeringen (opstal en inboedel) en aansprakelijkheidsverzekeringen. Zwendel met reisverzekeringen staat op de vierde plaats. Daarbij is er wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo wordt fraude met de motorrijtuigenverzekering het vaakst door mannen gepleegd. Vrouwelijke fraudeurs negeren het moreel kompas vooral bij reisverzekeringen.

Verschil tussen provincies

Opvallend is dat er ook een verschil is in provincies. Zo wonen relatief gezien de meeste fraudeurs in Flevoland (15,1 geregistreerde fraudeurs per 10.000 inwoners). Zuid-Holland is goede tweede met (13,7 per 10.000), gevolgd door Limburg (12,5). Friesland is het ‘braafst’.

Meer weten? Bekijk het persbericht en het bijbehorende rapport op de website van het Verbond van Verzekeraars.