Meer schade jaarwisseling

De schade van de jaarwisseling is met dertien miljoen euro een stuk hoger uitgevallen dan vorig jaar. Toen bedroeg de schade aan huizen en auto’s zo’n negen miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars.

De schadeclaims die tot nu toe bekend zijn, bestaan uit kleine ongelukjes in en om het huis tot grote schaden, zoals zwaar beschadigde auto’s. In Tilburg en Den Haag brandden huizen uit door vuurwerk. In de binnenstad van Alkmaar gingen winkels en woningen door vuurwerk in vlammen op. En in Uden brandden twee scholen uit.

 

De dertien miljoen euro schade is nog maar een schatting. De schade kan verder oplopen, omdat veel medische kosten en schaden nu nog niet bekend zijn. Het Verbond wijt het hoge schadebedrag aan het droge weer en meldt dat de meeste schade ontstaat door illegaal vuurwerk, fout afsteken van legaal vuurwerk en vandalisme. In Den Haag stonden de eerste acht relschoppers op maandag 5 januari al voor de rechter.