Meeste autoschade door parkeren en manoeuvreren

Fouten tijdens het parkeren en manoeuvreren met de auto zorgen voor 40 procent van alle ongelukken waarbij autoschade ontstaat. Vooral voor bestuurders van 65 jaar of ouder blijkt parkeren en manoeuvreren een kunst. Zij veroorzaken drie keer zoveel ongelukken als bestuurders tussen de 25 en 64 jaar.

De cijfers blijken uit onderzoek van het Allianz Centrum voor Techniek en auto-onderdelenfabrikant Continental AG naar parkeerhulpsystemen en ongelukken die plaatsvinden tijdens parkeren en manoeuvreren. Voor het onderzoek maakten zij een analyse van 3.500 auto-ongelukken.

Letsel bij achteruit rijden

Uit de analyse bleek dat ruim 40 procent van alle aansprakelijkheidsclaims voort kwam uit schades door auto’s die een stilstaande auto raakten tijdens onzorgvuldig achteruit parkeren. Verder toont het onderzoek aan dat een ongeluk, als gevolg van onzorgvuldig parkeren en manoeuvreren, in 4 procent van de gevallen resulteert in een letselclaim. Letselschade ontstaat vaak bij achteruitrijden. Voetgangers van 65 jaar of ouder werden hierbij, in twee derde van de gevallen, het zwaarst getroffen.

Onvoldoende hulp van parkeersystemen

Het onderzoek bevestigt verder dat het nut van parkeerhulpsystemen nog erg beperkt is. Deze systemen houden vaak nog geen rekening met de zijkant van auto’s, waardoor bestuurders gevaar over het hoofd zien. Bestuurders vertrouwen te veel op het parkeerhulpsysteem van hun auto waardoor zij niet adequaat reageren op onverwachte situaties. Allianz trekt in het onderzoeksrapport de conclusie dat parkeerhulpsystemen vandaag de dag nog te weinig bijdragen aan de vermindering van ongevallen en het verlagen van schadelasten. Sjoerd Laarberg, CEO Allianz Nederland, heeft echter vertrouwen in de verdere innovatie van parkeerhulpsystemen Hij voorspelt dat de ontwikkeling van de zelfrijdende auto op termijn bijdraagt aan minder ongevallen en letselschade, resulterend in een lagere schadelast.

Lees meer over het onderzoek op de website van Allianz Benelux (in het Engels)