Met de caravan op pad? Controleer de banden

Een miljoen vakantiegangers trekt er de komende tijd op uit met de auto. Ongeveer de helft daarvan mogelijk met een caravan erachter, of met een vouwwagen of trailer. Ondanks dat je die maar één keer per jaar uit de stalling haalt: net als bij je auto, moet je de banden jaarlijks controleren. Dat zegt Vereniging VACO, bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielerbranche.

Bijna tien procent van de kampeerders controleert de banden van de caravan nooit, of in ieder geval niet elk jaar. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. “Kampeerders zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van slechte of verouderde banden”, zegt Edwin Brinksma, Branchemanager van Vereniging VACO. “Als het mis gaat, gaat het goed mis. En de vakantievreugde is dan volledig verdwenen. Bovendien veroorzaakt deze groep veel leed bij andere weggebruikers.”

Uitdroging of lage spanning

Controleren van de banden is belangrijk, in ieder geval na zes jaar. De banden zien er dan vaak nog prima uit, maar toch kunnen er gebreken zijn. Zo kan er een vlakke kant aan de band zijn ontstaan, doordat het voertuig lang stil heeft gestaan. Dat noemen we flatspotting. Ook kan de band zijn uitgedroogd, of de spanning te laag zijn. Moeten de banden vervangen worden? Dan wegen de kosten vaak niet op tegen de schade door een klapband.

Waar je op kunt letten

Vereniging VACO heeft flink wat tips voor iedereen die er met de caravan op uittrekt. Een kleine greep:

  • Zorg voor de juiste bandenspanning.
  • Voorkom overbelading. Zo voorkom je ook overbelasting van de banden.
  • Verdeel de lading gelijkmatig.
  • Stal de caravan koel, donker en in een goed geventileerde ruimte.