Minder autodiefstal, partijen gaan door met succesvolle aanpak

Het aantal gestolen auto’s is in 2014 flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vandaag heeft gepubliceerd. De samenwerking tussen verzekeraars, politie en andere partijen uit de voertuigbranche blijkt zijn vruchten af te werpen. Autofabrikanten en consumenten beveiligen voertuigen steeds beter tegen diefstal. Verzekeraars stimuleren dat.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal aangiften van autodiefstal niet eerder zo laag was. In 2014 is 10.712 keer aangifte gedaan, 57 procent minder dan in 2000. Diefstal van lichte bedrijfsauto’s (busjes), vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend. Het aantal keer dat motorfietsen en brom- en snorfietsen worden gestolen, wisselt door de jaren heen.

Niet minder schade

Helaas leidt de afname van het aantal gestolen voertuigen niet tot minder schadelast voor verzekeraars. Er worden namelijk meer nieuwe auto’s gestolen. Daarnaast is het aandeel auto’s van twee tot vijf jaar oud dat wordt teruggevonden nog steeds erg laag. Alle betrokken partijen (bijvoorbeeld politie, verzekeraars en brancheorganisaties als de ANWB en Bovag) blijven dan ook inzetten op de aanpak van voertuigcriminaliteit.

Lees meer op de website van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.