Nederland code rood, hoe zit het met je reis- en annuleringsverzekering?
Als de besmettingscijfers blijven stijgen, is de kans groot dat Nederland komende week rood kleurt op de kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Het veranderen van de kleurcode kan tot gevolg hebben dat Nederlandse reizigers niet welkom zijn in bepaalde vakantielanden of aan extra regels moeten voldoen. Er is een aantal zaken om rekening mee te houden.
In alle gevallen geldt dat het verstandig is om je goed te laten informeren voordat je een reisverzekering afsluit, zodat de dekking past bij jouw situatie. Check bovendien altijd, voor je op reis gaat, de corona-FAQ op de website van je reisverzekeraar en ga goed voorbereid op vakantie.
Annuleren bij quarantaine of inreisverbod vakantieland
Het is mogelijk dat het land van jouw bestemming reisbeperkingen invoert op basis van de kleurcode van Nederland. Reisverzekeraars gaan verschillend om met de kleurcode van Nederland. Het kan daardoor zijn dat extra kosten door een code rood in Nederland soms niet gedekt zijn.
Dekking bij quarantaine op vakantie
Verzekeraars gaan verschillend om met dekking bij een quarantaineverplichting, extra reis- en verblijfskosten zijn niet altijd verzekerd. Dit kan per situatie verschillen, bijvoorbeeld in het geval wanneer je in quarantaine moet en wel of niet corona hebt. Er zijn ook reisverzekeraars die onverwachte quarantaine en een langer verblijf wel vergoeden.
Overmacht op reis
Overmacht is bijvoorbeeld wanneer je vastzit in een vakantieland door een lockdown en niet naar huis kúnt terugkeren. In het geval van overmacht blijft je reisverzekering doorgaans geldig tot het eerste moment dat je naar huis kunt terugkeren. Verzekeraars die dit niet standaard in de voorwaarden hebben vastgelegd, bieden op dit moment meestal deze ‘extra’ dekking. De dekking vervalt als je langer blijft dan de eerstvolgende terugkeermogelijkheid. Sommige verzekeraars dekken meer.
Maatregelen in andere landen
Het land waar je naartoe reist kan extra maatregelen hebben getroffen, zoals quarantaine of verplichte coronatesten. Voor meer informatie ga je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Lees ook onze volledige FAQ ‘Reizen & Corona’