Neem je maatregelen en voorkom heling!

Heling, het kopen van gestolen goederen, is strafbaar. Ook als je helemaal niet wist dat die mooie telefoon of auto niet eerlijk verkregen was. Wil je zeker weten dat een tweedehands product niet gestolen is? Check dan het serienummer op de website Stopheling.nl of in de app.

Lange tijd was er weinig aandacht voor de bestrijding van heling; niet veel daders werden opgepakt en weinig goederen kwamen terug bij de eigenaar. In 2010 kwam daarin verandering met de introductie van Stopheling.nl en het Digitale Opkopers Register (DOR). Dit najaar vragen de politie en het ministerie van Veiligheid & Justitie met een grote campagne extra aandacht voor de maatregelen tegen heling. Daarbij willen ze consumenten, opkopers én winkelmedewerkers betrekken.

Stopheling.nl

De website Stopheling.nl bevat een database van alle goederen die sinds 2010 als gestolen geregistreerd staan. Wil je een tweedehands product kopen met een uniek serienummer, zoals een fiets, televisie, laptop of mobiele telefoon? Voer het nummer dan in op de website of app van Stopheling. Als het product geregistreerd staat als gestolen, krijg je een melding. Met de meldknop kun je dit vervolgens direct aan de politie doorgegeven. In de database staan inmiddels ruim een miljoen gestolen goederen geregistreerd.

Spullen registreren

Ook op een andere manier kun je iets doen tegen heling, namelijk wanneer je een kostbare aankoop doet. Je kunt dan op de website van Stopheling of in de app het serienummer van de aankoop registreren. Mocht je onverhoopt bestolen worden en het product komt in handen van helers die het doorverkopen, dan is de kans groter dat je je spullen weer terugkrijgt. Ook grote winkelketens zoals Dixons, Scheer & Foppen en Karwei steunen de campagne tegen heling. In de winkels gaan medewerkers de kopers van nieuwe producten wijzen op het belang van het registreren van eigendommen.

Meer informatie? Kijk op www.stopheling.nl.