Niet op reis bij ‘code rood’

Een vlucht naar de zon? Zo geboekt! Maar is het wel veilig op plaats van bestemming? Kun je in alle taxi’s stappen of als vrouw alleen reizen? Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft in een reisadvies antwoord op dit soort vragen. Het mooie: dat antwoord is net zo snel gecheckt als je vlucht is geboekt. En belangrijker nog: het voorkomt een hoop problemen.

Nederlanders reizen graag: 18 miljoen reizen maken we per jaar. Maar de reisadviezen, die aangeven hoe veilig het is in het vakantieland, die checken we nog niet altijd; terwijl 80 procent van de Nederlanders ze kent, bekijkt maar 34 procent van de Nederlanders ze voor vertrek. Terwijl er belangrijke informatie in staat. Bovendien is het zo gebeurd!

Van groen tot rood

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft met kleuren aan hoe veilig het in een land of in een bepaalde regio is. Bij groen is de situatie vergelijkbaar als in Nederland en bij geel is oplettendheid geboden. Is een land oranje of rood gekleurd, dan is het opletten geblazen: bij oranje wordt aangeraden alleen noodzakelijke reizen te maken, bij rood wordt reizen afgeraden. In die laatste twee gevallen kun je dus beter niet gaan reizen. De risico’s zijn te groot. Ook verzekeraars kijken naar deze codes. Kom je in een rood of oranje land in de problemen, dan zal je verzekeraar de kosten die gemaakt worden om je te helpen niet vergoeden.

Controleer de dekking

Naast de kleurcodes geeft het ministerie in de adviezen handige tips: in welke landen je niet kunt pinnen bijvoorbeeld, dat er bepaalde gezondheidsrisico’s zijn, en dat werelddekking op je verzekering nodig is. Want die reisverzekering, daarmee gaat het heel soms ook mis. Een klein deel van de reizigers reist namelijk onverzekerd of controleert de dekking niet. Beland je dan in bijvoorbeeld Amerika in het ziekenhuis, dan kan dat flink in de papieren lopen. Kortom, een vlucht naar zon? Zo geboekt! Maar vergeet ook het reisadvies en je verzekering niet.

Meer informatie