Storm zorgt voor zeker 90 miljoen euro schade

De januaristorm die eind vorige week over ons land raasde, heeft veel schade veroorzaakt. Alleen al de schade aan woonhuizen en auto’s bedraagt zeker 90 miljoen euro.

Storm op komst!

Storm op komst! Het KNMI heeft voor donderdag code oranje afgekondigd. Hoe zit dat eigenlijk met storm en verzekeraars? En wat kun je zelf doen om stormschade te voorkomen? Wij zetten het een en ander op een rij.

Weer meer aanrijdingen

Het aantal verkeersongevallen blijft maar stijgen. In 2015 kregen verzekeraars meer dan een half miljoen schadeclaims na aanrijdingen en vorig jaar waren dat er maar liefst 625.000. En dan gaat het alleen nog maar over particulieren. Als de zakelijke rijders – leaseauto’s, bestelbusjes en vrachtauto’s – daarbij worden opgeteld, komt het totaal aantal verkeersclaims op 905.000.

Vulkaan op Bali

De vulkaan Agung op Bali stoot veel rook uit. De Indonesische autoriteiten hebben uit voorzorg de internationale luchthaven van Denpasar op Bali en grote delen van het luchtruim rond Bali en Lombok gesloten. Tienduizenden reizigers zijn gestrand en worden met boten naar Java vervoerd. Daarvandaan kunnen ze verder reizen. Maar wie is er verantwoordelijk voor dat alternatieve vervoer?

Dicht – Aan – Op slot

Inbrekers kijken niet naar hóe je woont, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Doe daarom altijd je ramen dicht, een lichtje aan en je deur op slot als je weggaat. Ook als je maar heel even weg bent.

Let op met laden!

Het lijkt zo handig. Je telefoon opladen, terwijl je slaapt. Toch kun je dat maar beter niet doen. Uit cijfers van de brandweer blijkt dat er in 2016 bij fatale woningbranden 47 doden zijn gevallen. En een van de belangrijkste oorzaken van een woningbrand heeft te maken met die elektrische apparaten.

Is jouw huis brandveilig?

Wist jij dat maar de helft van de geplaatste rookmelders werkt en op de juiste plek hangt? En wist jij dat je de binnendeuren in huis het beste dicht kunt doen als je gaat slapen? Dat vergroot je overlevingskans bij brand.

Als je wilt weten hoe brandveilig jouw huis is, kun je de online test doen via  http://thuistest.brandwondenstichting.nl/

Camper steeds vaker betrokken bij pech en ongeval

Deze zomer hebben meer campers zich met pech of ongevallen gemeld bij de alarmcentrale. Zo is het aantal meldingen bij VHD in juni en juli met maar liefst 58 procent gestegen. “Waar we in juni en juli van 2015 ‘slechts’ 115 hulpvragen kregen, waren dat er dit jaar 238”, meldt de alarmcentrale.

Ben jij waakzaam? Of laks?

Het is lekker weer. De ramen staan open en je moet even snel een boodschap doen. Zeg ‘ns eerlijk, doe jij dan eerst de ramen dicht?