Nog wel te verzekeren na erfelijkheidsonderzoek?
Tweederde van de Nederlanders is bang dat een onderzoek naar erfelijke aandoeningen gevolgen kan hebben voor zijn verzekeringen. Bijvoorbeeld dat hij geen levensverzekering meer kan afsluiten. Dat blijkt uit onderzoek van het Erfocentrum. Die bezorgdheid lijkt onterecht. Een verzekeraar mag namelijk lang niet alles vragen, daarvoor zijn regels.
Voordat je sommige verzekeringen kunt afsluiten, moet je aangeven of je gezond bent. Een verzekeraar wil immers weten met welke risico’s jij en hij te maken krijgt. Voor een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld, moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. En soms wil de verzekeraar een medische keuring uitvoeren.
Regels
Verzekeraars mogen niet zomaar iemand keuren. Ook mogen ze niet alles vragen over ziektes, aandoeningen of onderzoeken daarnaar. Hiervoor zijn regels die onder meer zijn gemaakt om drempels bij het aanvragen van erfelijkheidsonderzoek weg te nemen. Ook verzekeraars vinden preventief onderzoek namelijk belangrijk. Daardoor kunnen ziektes vroegtijdig worden ontdekt en mogelijk preventief worden behandeld.
Of verzekeraars erfelijkheidsvragen mogen stellen is beschreven ‘het Moratorium Erfelijkheidsonderzoek’. Of het mag heeft te maken met de zogeheten ‘vragengrens’, een bepaald bedrag. Een verzekeraar mag meestal alleen erfelijkheidsvragen stellen als u een verzekering boven dat bedrag afsluit.
Meer informatie
Lees meer over de medische keuring en regels waaraan verzekeraars zich moeten houden. Hier vindt u ook de brochure ‘U moet worden gekeurd. En nu?’ waarin u meer kunt lezen over het Moratorium Erfelijkheidsonderzoek’.
Kijk voor de resultaten van het onderzoek op de website van het Erfocentrum.