Op vakantie? Check je reisverzekering!

De grote vakantie-uittocht kan beginnen. Na de regio Midden is komend weekend regio Noord aan de beurt en vanaf 23 juli sluiten de scholen in regio Zuid hun deuren. Dat betekent extra drukte op de weg, want meer dan tachtig procent van de Nederlanders heeft vakantieplannen deze zomer. Heb jij de auto al gecheckt? En de reisverzekering?

 

Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. Je kunt er dus maar beter van te voren achter komen dat je onvoldoende dekking hebt dan wanneer je met pech op de Route du Soleil staat.

Medische kosten

Veel reizigers denken dat ze geen reisverzekering hoeven af te sluiten, “omdat ze al een zorgverzekering hebben”. Ten onrechte. Het klopt dat medische kosten die je in je vakantie maakt, zijn gedekt op de zorgverzekering, maar je Nederlandse polis vergoedt de kosten volgens Nederlandse normen. Als je bijvoorbeeld naar Amerika reist, waar een ziekenhuisopname zeker vier keer duurder kan zijn dan bij ons, moet je zelf veel bijbetalen. Kijk dus voor vertrek of je medische kosten hebt aangevinkt op je reisverzekering.

Repatriëring

En wat te denken van een ernstig ongeval, waardoor je niet meer zelfstandig naar huis kunt en gerepatrieerd moet worden. Als je geen reisverzekering hebt, draai je zelf voor de kosten van die repatriëring op en dat kan wel eens een heel dure vakantie worden. Er zijn gevallen bekend waarbij reizigers zelf tienduizenden euro’s moesten betalen. En dat omdat ze een paar tientjes wilde besparen …

Check de verzekering

Het loont dus zeker de moeite om voor je vertrek te checken of je bent verzekerd en waarvoor je wel of geen dekking hebt. Voor je het weet, zit je in Azië met een Europa-dekking.
Ook als je met de auto gaat, loont het de moeite om te checken wie wat voor jou kan doen als je met pech onderweg komt te staan. Dat kan in je leasecontract zijn geregeld, maar het kan ook zo zijn dat je zelf voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Flesje water

En last but not least, zorg voor genoeg water in de auto. Met een beetje pech moet je langer dan anders wachten op de hulpverlening en de temperatuur op de Route du Soleil kan aardig oplopen. Helaas kampen ook de binnen- en buitenlandse hulpverlening met personeelstekorten.
Zorg er in ieder geval voor dat het nummer van de alarmcentrale in je telefoon staat, al is het maar voor de zekerheid!