Op wintersport? Zorg voor een goede dekking!

Het wintersportseizoen is in volle gang en dat betekent genieten van mooie witte pistes. Een valpartij zit echter in een klein hoekje. Ook kun je voor een onaangename verrassing komen te staan als je spullen worden gestolen. Uit onderzoek van ANWB Reisverzekering en Multiscope blijkt dat bijna de helft van de jongeren die de afgelopen vijf jaar op wintersport zijn geweest, schade heeft opgelopen. Van de wintersporters boven 25 jaar liep 37 procent schade op.

De zes meest voorkomende wintersportschaden die jongeren hebben gemeld, zijn de volgende:
1. Staken van vakantie door val of blessure (18%)
2. Ziekenhuisopname of doktersbezoek (17%)
3. Schade aan skiuitrusting en ander materiaal (17%)
4. Diefstal of verlies van elektronische gadgets, zoals smartphones en tablets (12%)
5. Problemen met de reisorganisatie, het vervoersbedrijf of verhuurders van de accommodatie (7%)
6. Diefstal of verlies van skiuitrusting (7%)

Jongeren niet zorgeloos op reis

‘Jong en onbezonnen’ gaat niet altijd op voor wintersport: zo maakt tachtig procent van de jongeren zich voor vertrek zorgen. Jongeren maken zich het vaakst zorgen over dat iemand uit het reisgezelschap iets overkomt, dat de weer- en sneeuwcondities tegenvallen en dat ze te maken krijgen met hoge zorgkosten. Bijvoorbeeld als er iemand per helikopter of sneeuwscooter moet worden gered van de piste. Daarnaast zijn jongeren bang dat hen iets overkomt en er geen naasten in de buurt zijn, of dat de wintersport veel duurder uitvalt dan ze vooraf hadden berekend.

Zorg voor een goede wintersportdekking

Om het risico op onverwacht hoge medische kosten te dekken, is het belangrijk om in je reisverzekering na te gaan hoe je bent verzekerd. Bij veel reisverzekeraars kun je een wintersportdekking afsluiten. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan als een gipsvlucht niet of gedeeltelijk wordt gedekt. Daarnaast loont het om eens goed te kijken naar de dekking van medische kosten: privéklinieken in wintersportgebieden hanteren namelijk vaak flinke tarieven. Met slechts een standaardverzekering op zak riskeer je als wintersporter flinke bijbetaling als je in het ziekenhuis belandt.

Dus: check je vakantieverzekeringen goed! Gebruik daarvoor de tool Check je vakantieverzekeringen. Via een paar vragen krijg je dan een lijstje met tips en aandachtspunten voor jouw type vakantie.