Opmerkelijke verhalen achter verzekeringsfraude

Verzekeraars hebben vorig jaar bijna 99 miljoen euro bespaard op verzekeringsfraude. Dat is een heleboel geld. Wat voor verhalen gaan er schuil achter die cijfers? RTL Nieuws vroeg het Verbond van Verzekeraars om wat voorbeelden.

Zo was er een meneer die aangaf slachtoffer van inbraak te zijn. Uit zijn huis zouden een televisie, camera en  allerlei andere nieuwe apparatuur gestolen zijn. Hij gaf een adres op van de winkel waar hij de spullen kocht. Maar wat bleek? Dat bedrijf verkocht die spullen helemaal niet. Verder werd duidelijk dat het ingeslagen glas bij de meneer thuis niet achter de deur lag, maar ervoor…

Ook was er een mevrouw die beweerde dat haar dure Gucci tas (t.w.v. 7.000 euro) op vakantie in Australië gestolen was. Ze stuurde een foto op van de tas. Klein foutje: de foto met de tas was gemaakt bij aankomst op Schiphol. Die tas was dus in ieder geval niet op vakantie gestolen.

Soorten fraudeurs

In 75 procent van de gevallen gaat het om gelegenheidsfraudeurs. Stel: er is bij je ingebroken en je besluit het schadebedrag wat op te hogen. Of: iemand rijdt een deuk in je auto. Dat laat je vergoeden, maar die krassen die al een tijdje op je auto zaten, neem je ook gelijk mee. Dit zijn dus mensen die niet bewust van plan zijn te frauderen, maar het toch doen als ze de kans krijgen.

Dan heb je ook nog mensen die wel bewust van plan zijn te frauderen. Het gaat dan vaak om professionele bendes die fraude plegen met bijvoorbeeld levensverzekeringen of kentekens. Een stap verder, maar in beide gevallen gaat het om fraude.

Nieuwsgierig?

Meer cijfers en praktijkvoorbeelden van het CBV (Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit)? Bekijk dan de factsheet.