Quads: “levensgevaarlijke ondingen”

De media schrijft er massaal over sinds de twee dodelijke ongelukken deze week en de daarop volgende waarschuwing van de overheid en Veilig Verkeer Nederland (VVN): de gevaren van quadrijden. Reden genoeg om deze voertuigen en het berijden daarvan eens goed onder de loep te nemen. Volgens Rob Stomphorst van VVN zijn het namelijk “levensgevaarlijke ondingen”.

Het lijkt veiliger dan een motor of auto, zo’n voertuig op vier wielen. Maar niets is minder waar. “Een auto heeft allerlei technieken om bij hoge snelheid goed op de weg te blijven. Bij quads ontbreken die volledig”, aldus Stomphorst in De Volkskrant. Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de laatste tien jaar tien doden en 93 zwaargewonden vielen.

Regels voor quad rijden

In Nederland verschillen de regels per type quad. Voor de lichtere bromfietsmodellen moet de bestuurder minimaal zestien zijn, een brommerrijbewijs hebben en een helm dragen. Voor het zwaardere type quad is een autorijbewijs en veiligheidsgordel nodig. Een helm is in dat geval niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Quadrijden en verzekeren

Overweeg je toch om quad te gaan rijden? Of doe je dat misschien al? Zorg er dan voor dat je een verzekering hebt die ook ongelukken met quadrijden dekt. Dat geldt voor een quad net zoals dat voor een auto geldt. Sluit je geen verzekering voor uw quad af? Dan mag je quad geen kenteken dragen en mag je niet op de openbare weg komen.

 

En onthoud: een gewaarschuwd mens telt voor twee …